Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

AŠANIN NAPAO PARTIJSKOG KOLEGU: Stari mojkovački preletač priprema teren za novi partijski dres

Ašanin ne zna ništa o biznisu, ali zna o političkom prelijetanju, pa sada oštricu usmjerava na ministra Đurovića ne bi li duplo profitirao - jednom kod svojih Mojkovčana prikazujući se kao lokal patriota, a drugi kod sve izvjesnije nove vlade Milojka Spajića predstavljajući se kao ''kritičar sistema''. Da Ašanin stvarno brine za Mojkovac, šestosjed bi odavno bio u funkciji na Bjelasici sa kolašinske strane, što bi omogućilo da Skijališta Crne Gore, čiji je Ašanin bio član UO u prekršaju, akumiliraju sredstva i iz profita da investiraju u Žarski i Cmiljaču, kada se za to steknu uslovi

Nakon duže pauze, javnosti se ponovo obratio čuveni mojkovački preletač, samoproklamovani smučar poznat po tome što je jednom vidio Bojana Križaja, obnašatelj više funkcija u prekršaju, magistar Ivan Ašanin. Trenutno sa mjesta potpredsjednika Opštine Mojkovac, gdje ovaj Crnogorac po sopstvenom priznanju, ponosno sjedi ispod srpske zastave, Ašanin svoju oštricu usmjerava na, po svemu sudeći još koji dan partijskog kolegu, ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića. Poznavaoci mojkovačkih prilika, a posebno oni koji znaju koloritni lik i djelo Ašanina, opravdano sumnjaju da je Ašanin napao svoga partijskog saborca iz čisto ličnih razloga jer priprema teren za novi prelet u Pokret Evropa sad (PES). Da se ne radi o teorijama zavjere, pokazuje i dugogodišnji rad ovog političkog suncokreta o kome je Portal Aktuelno više puta pisao.

Sam po sebi, Ašanin ne zavrjeđuje pažnju javnosti, osim tajkunskih medija. Kao pojava, predstavlja reprezent profesionalnog preletača, spremnog na razne moralne akrobacije zarad fotelje. Bio je bivši predsjednik mojkovačkog odbora Demokratske partije socijalista (DPS), ali partiju je napuštio čim nije mogao da bude predsjednik Opštine. Zatim je osnovao svoju stranku koja je pred lokalne izbore u Mojkovcu 2013. godine koketirala sa Pozitivnom Crnom Gorom. Kasnije se Ašanin nakačio na URA i novog uhljebničkog sponzora Dritana Abazovića, od kojeg je dobio mjesto potpredsjednika Opštine Mojkovac koje trenutno zauzima.

Ski liftom prema Jelovici ponuda skijališta bi bila podignuta za dodatnih 20 kilometara staza

Očigledno je, međutim, da na političkoj sceni Crne Gore duvaju PES vjetrovi, što za čovjeka sa Ašaninovim promjenljivim stavom i fleksibilnim principima može da znači samo jedno – novi prelet.

Ista priča – nova meta

Politička kreatura ponavlja istu priču godinama, o Skijalištu Žarski u Mojkovcu i Skijalištu Cmiljača u Bijelom Polju. Nijedno od ovih skijališta, nažalost, ne rade, a izvjesno je da neće proraditi još najmanje tri godine, iako je država dosad u njih uložila 30 miliona eura! Zakonom o budžetu za 2023. godinu država je predvidjela 2.900.000 eura za skijalište Žarski u Mojkovcu, isto toliko za skijalište Cmiljača u Bijelom Polju i još million za njihovo povezivanje. Tako se nastavlja “bacanje” državnog novca na projekte bez infrastrukture, od putne do hotelske, a građani, sada je savim izvjesno, niti će imati koristi od njih, niti će se ikada vratiti i cent utrošene investicije. Nema puta, struje, vode, ski liftovi-žičare propadaju, a sve što je, u međuvremenu, moglo da se skine, ponijeto je.  Treći šestosjed sada već pet godina “leži” po skladištima, čekajući da se napravi infrastruktura za Cmiljaču i Žarski, iako je zemljište na kojem planiraju da ga postave, u privatnom vlasništvu, pa mora da se radi i eksproprijacija.

Ivan Ašanin: Lažni lokal patriota i politički suncokret koji planira da se ogrije pod suncem nove PES Vlade

Još važnije pitanje je šta će se desiti i kada se ova dva skijališta otvore? Mojkovac i Bijelo Polje nemaju smještajne kapacitete za razvoj ski turizma. Vraćanje investicija u ski liftove je sporo, najmanje 10 do 12 godina, a proći će najmanje šest do sedam godina od momenta kad su kupljeni do stavljanja u funkciju. Naravno, do tada im je garancija već istekla. Onda im treba najmanje 12 godina da vrate investiciju, pod uslovom da do tada Mojkovac i Bijelo Polje, odnosno Žarski i Cmiljača, imaju minimum po 5.000 kreveta u najluksuznijem smještaju. Početak povrata investicije može se očekivati kada se dnevno prodaje 3.000 ski pasova u prosjeku, na minimum 100 dana godišnje. Da bi to postigli, Bijelo Polje i Mojkovac moraju da imaju smještajne kapacitete za taj broj turista, što sada nije slučaj.

Iako je za očekivati da će, kada napokon budu pušteni u funkciju, u najboljem slučaju 2025. godine, skijališta u Mojkovcu i Bijelom Polju pokrenuti i izgradnju smještajnih kapaciteta i za to je potrebno vrijeme. To je još najmanje dvije godine do prvog hotela u Mojkovcu od 120 apartmana što je oko 250 gostiju, 12 puta manje od potrebnog broja prodatih ski pasova dnevno za vraćanje uloženog, čak i kad bi svi gosti kupili ski pasove, što u praksi nije slučaj. Istraživanja pokazuju da 25-30 odsto gostiju u zimskom turizmu ne skija.

Nestručni demagozi žele da zaustave razvoj Kolašina

Brojke jasno dokazuju da je ovo ulaganje desetina miliona eura, kojem se još ne nazire kraj, narodski rečeno, bačena para, a buduća skijališta će samo da akumuliraju dodatne gubitke koje će opet država da pokriva. Osim toga, u ovakvoj situaciji oni će jedino moći da konkurišu Žabljaku, kao jeftinoj destinaciji. S druge strane, u Kolašinu se gradi preko 2.500 apartmana, a u ponudi će od sledeće zime biti preko 5.000 kreveta… To se, naravno, nije desilo preko noći – prvi šestosjed je u Kolašinu postavljen prije 12 godina a tek će od sljedeće početi vraćanje investicije jer će Kolašin, kada ovi apartmani budu u funkciji sljedeće sezone 2024-2025., imati prodatih 3.000 ski pasova dnevno. Za to je bila potrebna vizija Kolašinaca koje Ašanin napada, a koji su prije više od deceniju znali da taj projekat mora da se pokrene u trenutku kada država za to nije imala sredstava. Tek nakon toga država donosi odluku da radi Prostorni plan posebne namjene za Bjelasicu i Komove.

Potencijal za 85 kilometara staza

Ovu bazičnu matematiku izgleda ne shvata jedino Ašanin. Umjesto da se šestosjed stavi odmah u funkciju Skijališta Crne Gore tako što bi se postavio prema Jelovici sa kolašinske strane, gdje već ima 45 kilometara staza. Ski liftom prema Jelovici ponuda skijališta bi bila podignuta za dodatnih 20 kilometara staza, za koje su već pripremljene trase i izrezane šume, što bi ukupno činilo 65 kilometara. To bi, uz 20 kilometara novih staza kada se postavi gondola prema Jelovici, bilo ukupno 85 kilometara staza.

Uz 20 kilometara novih ski staza kada se postavi gondola prema Jelovici, moguće je osposobiti ukupno 85 kilometara staza

Tako bi se zaokružio turistički kompleks, sa dužinom staza, infrastrukturom i smještajnim kapacitetima. Jednom gondolom iz Jelovice do kolašinskih uspinjača i staza, i ovim šestosjedom koji zahvaljujući Ašaninu i mafijaškim medijima, još čami po skladištima, koji će da ide prema gondoli, Skijališta Crne Gore vraćaju uloženo, a Berane i Andrijevica stvaraju klimu za investiranje u smještajne kapacitete 4 i 5 zvjezdica, što će ubrzati otvaranje i beranskog aerodroma.

Jelovica će biti najljepša i najprofitabilnija ski destinacija na Zapadnom Balkanu. Najljepša jer je Jelovica najljepša dolina, a najprofitabilnija jer će prve godine sa jednom žicom imati 85 kilometara staza.  Skijališta Crne Gore bi imala prodatih minimum 3.000 ski pasova dnevno na osnovu kolašinskih smještajnih kapaciteta. U tom slučaju, Berane i Andrijevica samo trebaju da stvaraju dobru klimu za privlačenje stranih investicija i gradnju smještajnih kapaciteta, jer će ski infrastrukturu već imati.

Jelovica može da bude najljepša i najprofitabilnija ski destinacija na Zapadnom Balkanu

Mojkovčani i Bjelopoljci bi morali da rade na tome da država završi puteve, struju, vodu, prečišćavanje otpadnih voda, da bi stvorili uslove za privlačenje investicija u smještajne kapacitete na Žarskom i Cmiljači, a Skijališta Crne Gore će ih, od profita iz kolašinsko-beransko-andrijevačkog skijališta povezati kada za to dođe vrijeme i kad se steknu uslovi. U ovom trenutku, za Mojkovac i Bijelo Polje bi optimalno bilo da prate kako se razvija kolašinsko-beransko-andrijevački dio Bjelasice, kao primjer zaokruženog razvoja, jer ih tome ne mogu naučiti politički konvertiti i mafijaški mediji.

Skijališta Crne Gore bi imala prodatih minimum 3.000 ski pasova dnevno na osnovu kolašinskih smještajnih kapaciteta

Ašanin naravno, ne zna ništa o biznisu, ali zna o političkom prelijetanju, pa sada oštricu usmjerava na ministra Đurovića ne bi li duplo profitirao – jednom kod svojih Mojkovčana prikazujući se kao lokal patriota, a drugi kod sve izvjesnije nove vlade Milojka Spajića predstavljajući se kao „kritičar sistema“. Da Ašanin stvarno brine za Mojkovac, šestosjed bi odavno bio u funkciji na Bjelasici sa kolašinske strane, što bi omogućilo da Skijališta Crne Gore, čiji je Ašanin bio član UO u prekršaju, akumiliraju sredstva i iz profita da investiraju u Žarski i Cmiljaču, kada se za to steknu uslovi. Tek tada će se Mojkovac i Bijelo Polje razvijati, a država vratiti sredstva koja je uložila. Mojkovac i Bijelo Polje jesu gradovi u koje treba ulagati, ali neće biti uspjeha ako se ne sagrade Žarski i Cmiljača jer bogati gosti hoće da žive pored staza…

Jedini krivci Ašanin i družina partijskih uhljeba

Jasno je dakle svima da krivce za Žarski i Cmiljaču ne bi trebalo tražiti nigdje izvan Mojkovca, Skijališta Crne Gore i njihovih partijskih uhljeba koji sve rade za svoju fotelju, a protiv razvoja ovog grada. Ašanin, u pokušaju da se opere i od Žarskog i od URA-e, osim ministra Đurovića, u mafijaškim medijima koje mu još jedine daju prostor za polupismene izjave, tvrdi da, kako kaže, „neki tajkuni iz komšiluka, iz ličnih razloga zagovaraju tezu da od mojkovačko-bjelopoljkog skijališta treba odustati“, što ne samo da nije tačno, već pokazuje i elementarno nepoznavanje ukupnog razvoja Bjelasice.

Upravo zahvaljući razvoju Kolašina, koji je počeo još 2005. godine, Bjelasica je dobila jedan od najboljih planskih dokumenata, Prostorni plan posebne namjene za Bjelasicu i Komove, u čemu su veliku ulogu odigrale prethodne vlade prije 30. avgusta, od premijera Mila Đukanovića, preko resornih ministara do Vlade Duška Markovića koja je nastavila da investira u sjever na osnovu ovog plana. Mafijaški mediji i korumpirani političari-preletači moraju da shvate da se kuća ne pravi od krova. To još nikome nije uspjelo pa neće ni Ašaninu. Lažnom lokal patrioti i političkom suncokretu koji, sad je već svima jasno, planira da se ogrije pod suncem nove PES Vlade.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dpero
15.08.2023-11:03 11:03

Od ovakvih “strucnjaka” i neljudi CG jespala na ove grane,ide u propast i bankrot!CG vode polupismeni cibani koji nemaju veze sa sa strukom sto se potvrdjuje svaki dan a ovo sa zicarom je izgleda promasaj jer jevoprema stajala-lagerovana kako ne treba i propala a nijesu ni uzeli klimatske promjene i svake zime je problem snijeg kojeg po pravilu nema i sta onda !????

Bulat
15.08.2023-23:33 23:33

Opet vi o prelijetanju, samo zamajavate javnost, nije preletač onaj koji je iz najdublje vlasti izišao na ništa i zavrijedio pažnju sugrađana i probio cenzus s grupom građana.
Druga stvar je što svi znaju da je sabitiran od strane trojice udbaša i iz DPS i lične sujete istih a zajedno sa prosrosrpskom opozicijom tada u Mojkovcu nije dobio ono što je izvojevao a to je pobjeda u Mojkovcu i obećano mjesto predsjednika Opštine.
Predsjednik DPS Đukanovic i nakon obecanja nije se udostojio primiti ga da se stvari srede kako dolikuje ljudski i crnogorski!