Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Analizu o valorizaciji Aerodroma uradio savjetnik Svjetske banke

Daniel Dean bio je specijalni savjetnik Specijalizovanog odjeljenja Svjetske banke (IFC) u više transakcija u regionu proteklih nekoliko godina.

Analizu troškova i koristi, i analizu isplativosti za crnogorske aerodrome, po nalogu Specijalizovanog odjeljenja Svjetske banke (IFC) izradio je Daniel Dean, ekspert sa više od 20 godina iskustva u finansiranju infrastrukture širom svijeta, saopšteno je juče iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. K

ako su kazali iz tog resora, riječ je o stručnjaku koji je bivši direktor u Raiffeisen banci i potpredsjednik Bank of Americ Merrill Lynch, a prilikom rada na ekspertizi detaljno je sarađivao sa Aerodromima Crne Gore. “Radi se o ekspertu sa više od 20 godina iskustva u finansiranju infrastrukture širom svijeta, oslonjenog na projektima putem privatno-javnih partnerstava, uključujući i nekoliko transakcija u oblasti aerodroma kao što su Istanbul i Chicago Midway”, istakli su iz Ministarstva.

Dean je bio i specijalni savjetnik IFC-a u više transakcija u regionu proteklih nekoliko godina, a iza njegovog rada, kako je Ministarstvu potvrđeno, stoje IFC i Svjetska banka kao globalno priznati autoritet. “Ministarstvo registruje namjeru da se ovo ekonomsko i razvojno pitanje izmješta na teren političkih interesa, a ne činjenica i razvojnih prioriteta”, rekli su iz Ministarstva. Oni su poručili da će se baviti samo argumentima, jer u tom procesu, kako su naveli, nijesu potrebna politička saopštenja, već konkretni predlozi i inicijative. “Ministarstvo se drži javnog i transparentnog procesa koji uključuje više faza prije konačne odluke. Crnoj Gori, bez kilometra auto-puta i brze ceste, potreban je dinamičan razvoj aerodroma, ali ne na način kako je to bilo tokom proteklih dvije decenije, već domaćinski i odgovorno”, ističu u nadležnom resoru.

Netačne tvrdnje

U Ministarstvu saobraćaja i pomorstva naglašavaju da je stručnoj javnosti firma Fidelity consulting, koja je navodno posvećena Aerodromima Crne Gore, nepoznata, te da su mediji na tu temu juče objavili netačne i zlonamjerne tvrdnje.

“Dužni smo da informišemo građane i cjelokupnu javnost da su netačne i zlonamjerne tvrdnje koje se odnose na kredibilitet konsultanta kojeg je angažovao IFC za izradu sveobuhvatne analize valorizacije aerodroma”, naveli su u tom Vladinom resoru.

Vlada je početkom avgusta objavila Nacrt koncesionog akta za aerodrome u Podgorici i Tivtu koji je na javnoj raspravi, a njime je predviđeno davanje vazdušnih luka na koncesiju do 30 godina. Predviđeno je da koncesionar za predujam od 100 miliona eura i koncesionu naknadu, preuzme cjelokupne aktivnosti civilnog vazduhoplovstva na oba aerodroma, a biće dužan i da izradi studiju procjene razvoja vazdušnih luka u Beranama i Ulcinju.

“U zakup će biti dato ukupno 2,52 miliona kvadrata zemljišta u Podgorici i 544.601 kvadratni metar u Tivtu, a prethodno će Ministarstvo morati da stekne puno pravo svojine na svim lokacijama, bez ikakvih tereta i sudskih postupaka.

Koncesionar će tokom prve četiri godine morati da proširi kapacitete aerodroma u Podgorici i Tivtu i poštuje crnogorske i ICAO standarde (smanji nesaglasnosti u izdavanju sertifikata)”, navodi se u Vladinom dokumentu.

Opravdanost

Na Vladinu odluku o davanju koncesija na Aerodrome Crne Gore, oglasili su se i predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratskog fronta. U SDP u zahtijevaju od predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, na čijem čelu je Predrag Sekulić, da obezbijede da se u odgovarajućoj formi parlament detaljno informiše o opravdanosti odluke Vlade da ponudi koncesiju na korišćenje Aerodroma Crne Gore.

Iz Socijaldemokrata su ranije saopštili da model valorizacije crnogorskih aerodroma putem koncesija limitira razvoj ostalih aerodroma, ne štiti prava radnika i vjerovatno će dovesti do gašenja nacionalnog avio-prevoznika.

izvor: Dnevne novine

 

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve