Subota, 13 Avgusta, 2022
Rubrika:

Abazović: Ući ćemo u krizu uvoza hrane, izaći iz toga sa što manje ožiljaka; Bokan: Preispitati odluke o neradnoj nedjelji

Kako je kazao, ukidanjem PDV-a ne može se ograničiti rast cijena. Cijena u prodaji zavisi direktno od uvozne cijene, a primjer je cijena ulja.

Premijer Dritan Abazović kazao je na sastanku u Privrednoj komori da su svi privrednici u proteklih 50 dana nove Vlade naišli na otvorena vrata i to će biti odnos i u narednom periodu. Poručio je da će privrednici imati partnera u državi za povećanje proizvodnje hrane, kako bi što manje uvozili, jer je izvjesno da ćemo ući u krizu sa uvozom hrane.

Kako je kazao zbog rata na tlu Evrope i pandemije izazvane Kovidom 19, značajno je devalvirala crnogorska privreda.

“Preuzeli smo vladu kada na tlu Evrope imamo rat. Nakon korone, koja je značajno devalvirala našu privredu i kad smo mislili da krenemo u neki oporavak, imamo kriznu situaciju. S time ćemo se suočiti”, kazao je Abazović.

U Ministarstvu ekologije i prostornog planiranja je bio zastoj i to će kako je poručio, riješiti.

“Svako ko ispunjava uslove, dobiće građevinske dozvole”, naglasio je Abazović.

Kako je dodao, medije u Crnoj Gori zanimaju samo svađe, polarizacija, a ne dobre stvari, a njegova želja je da otvore auto-put i bulevar prema Danilovgradu i stave kamen temeljac za žičaru na Lovćenu 13. jula.

“Ući ćemo u krizu uvoza hrane, izaći iz toga sa što manje ožiljaka. Svi privrednici koji žele da šire svoje kapacitete, u državi imaju partnera. Da idemo u proizvodnju hrane, da se što manje ide u uvoz”, kazao je Abazović.

Drakić: Diversifikacija privrede neminovnost, potrebna promjena zakona 

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić istakla je da su PKCG i Vlada Crne Gore prirodni partneri od čije saradnje zavise stabilnost i kvalitet privrednog i ekonomskog ambijenta, te da u narednom periodu moraju još snažnije sarađivati.

Napomenula je da je diverzifikacija privrede neminovnost, ali i da je u pitanju proces koji zahtijeva jasne i izdašne podsticajne politike i mjere, kojima se moramo posvetiti na svim nivoima.

“Visoka uvozna zavisnost naše nacionalne ekonomije mora biti smanjena, kako bi bila otpornija na sve eksterne udare. Jedino to bi moglo da vodi i povećanju zaposlenosti, posebno u nedovoljno razvijenim krajevima. Nepredvidivost sa kojom smo suočeni, zahtijevaće oprezniji pristup i model projektovanja biznisa ne samo za ovu i narednu godinu, već i za duži period. Na ovo nas opominje visoka stopa inflacije, značajan rast cijena energenata, nesigurnost snabdijevanja određenim robama iz uvoza”, naglasila je Drakić.

Kako je dodala, neophodno je što brže uspostavljanje Kreditno-garantnog fonda, sveobuhvatni pristup u privlačenju stranih i domaćih investicija, pronalaženje sistemskog pristupa za podršku malim i srednjim preduzećima kao okosnici realne ekonomije, ulaganje u digitalnu transformaciju privrede koju treba da prati digitalizacija uprave, te ulaganje u zelenu i cirkularnu ekonomiju kao investicije u kvalitetnu budućnost cjelokupnog društva.

Okretanje ka trendovima koji su postali zajednički imenitelj svih nacioanlnih ekonomija ne treba, dodala je, da udalji od ranije već identifikovanog i dugo prisutnog problema sive ekonomije i u tom smislu smatra da pojedina zakonska rješenja moraju biti izmijenjena, posebno Zakon o javnim nabavkama.

Preispitati odluke o neradnoj nedjelji i akcizi na gorivo za jahte

Vlasnik kompanije Voli Dragan Bokan je kazao da ta kompanije i Industrija mesa “Goranović” stoje Vladi na usluzi u investiciji koja bi 60 odsto pokrivala tržište mesa i smanjila uvoz.

Kako je kazao, ukidanjem PDV-a ne može se ograničiti rast cijena. Cijena u prodaji zavisi direktno od uvozne cijene, a primjer je cijena ulja.

“Rast varijabilnih kamatnih stopa, pitanje je kada će doći do njihovog porasta, neke projekcije su već u julu ove godine. Povećana je stopa poreza na dobit sa 9 na 15 odsto. To nas čini neatraktivnom državom za nove investicije”, kazao je Bokan.

On je pozvao i da se riješi pitanje neradne nedjelje i njegove zloupotrebe.

“Marketi su zatvoreni, a pumpe prodaju namirnice, što ne daje nimalo lijepu sliku”, ocijenio je Bokan.

Predsjednik Odbora za turizam Ranko Jovović, istakao je da akciza na gorivo na jahte već ima negativnu posljedicu za nautički turizam.

“Već imamo otkazivanje velikog broja vezova i smanjen je broj kamiona za gorivo u Porto Montenegru. Ovu odluku treba još jednom preispitati. Još jedan problem je nedostatak radne snage. Prijava stranaca je duga. Za vrijeme čekanja, zaposleni ne može da radi. Poslodavci i država gube prihode, zbog nedostatka radne snage”, kazao je Jovović.

Najnovije

Borelj: Naše misli su sa vama

Šef diplomatije Evropske unije EU Žozep Borelj oglasio se povod današnje tragedije a Cetinju. “Iskreno saučešće porodicama stradalih i narodu Crne Gore nakon tragedije na Cetinju danas....

Željka Cvijanović uputila saučešće povodom tragedije na Cetinju

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je saučešće narodu Crne Gore, ističući da je duboko potresena viješću o tragediji koja se danas dogodila na...

Navijači Budućnosti istakli transparent povodom tragedije na Cetinju

Navijači podgoričke Budućnosti, "varvari", večeras su istakli transparent povodom današnje tragedije na Cetinju. "Varvari dijele bol sa Cetinjem", stoji na transparentu koji je istaknut na...

U petak promjenljivo oblačno i nestabilno

Promjenljivo oblačno i nestabilno, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno su moguće i obilnije padavine. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera, tokom procesa...

Fudbal se ovog vikenda neće igrati u Crnoj Gori

Fudbalski savez Crne Gore donio je odluku o odlaganju utakmica koje su prema rasporedu takmičenja trebalo da se odigraju u subotu i nedjelju, s...

Najčitanije

Povezano

Abazović: Tragedija kakvu Crna Gora ne pamti

Dogodila se tragedija koju Crna Gora ne pamti, napisao je na Telegramu premijer Dritan Abazović. "Pozivam sve građane Crne Gore da mislima zajedno budemo uz...

Abazović o ponudi DF-a: Nemam ništa protiv da se revitalizuje prethodna većina

Premijer Dritan Abazović kazao je u stalnoj neformalnoj ima komunikaciju sa pobjednicima parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine i da nema ništa protiv da...

Vuksanović Stanković: Zapalio bi ti Dritane Crnu Goru da ti može biti, još malo do 19.

Zapalio bi ti Dritane Crnu Goru da ti može biti,  još malo do 19-og, poručila je poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković povodom otkazivanja intervencije...

DPS Budva: Abazović da odgovori da li se Carević povukao sa funkcije, u zamjenu za zaštitu od krivičnog gonjenja

Članovi Odbora povjerenika, organa koji obavlja poslove lokalnog parlamenta do izbora, moraće krivično da odgovaraju za zloupotrebu službenog položaja, jer su Milu Božoviću omogućili da zaposjedne...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Freedom
25.06.2022-21:31 21:31

Dritane bilo bi ti pametnije a nama korisnije da se baviš tim krizama nego ugovorom sa crkvom Srbije i OB i mutljavinom sa Vučić em. Široko je tržište pa nabavi. Koliko ste zaplijenili cigareta mogli ste kupiti hrane za 2 CG.