Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

10 godina postojanja i 2% izvoza

Najčitaniji američki magazin o najnovijim tehnologijama TechCrunch, objavio je članak o uspješnoj desetogodišnjoj priči crnogorskog Domen.me. Crna Gora je prije više od deset godina postala nezavisna država.

Novostečena nezavisnost značila je brojne promjene za zemlju koja je otprilike veličine američke savezne države Konektikat. Jedna od važnih promjena bila je i nešto što je malo ko očekivao: novi nacionalni internet domen. Domen .me ne samo da je uspio da učini nacionalni internet domen prepoznatljivim, već se sa domenom .co često smatra odgovornim da je zauvijek promijenio pravila igre za ulogu domena u oblasti marketinga.

Gotovo svaka zemlja ima jedinstveni nacionalni internet domen, koji su poznati i pod akronimom ccTLD (eng. country code top-level domain – ccTLD). Npr, domen Kanade je .ca, domen Velike Britanije je .uk, a Danske je .dk. Budući da Crna Gora nije bila samostalna država, do ovog referenduma je koristila domen cg.yu (kao dio Jugoslavije). Crnoj Gori je takođe dodijeljen i domen .cs nakon raspada Savezne Republike Jugoslavije 2003. godine, ali država ga nikada nije koristila.

Nakon referendumskih rezultata, Vlada Crne Gore je podnijela zvanični zahtjev za dostavljanje ponuda 2007. godine, a na konkursu je pobijedila kompanija doMEn doo, sa sjedištem u Crnoj Gori, koju su osnovali GoDaddy.com, Afilias Limited i ME-net doo. Na početku, kompanija je imala petogodišnji ugovor s Vladom Crne Gore za pokretanje .me registra, ali taj ugovor je produžen za još 10 godina, do 2023. godine.

Na prvi pogled, moglo bi se pomisliti da se .me domen odnosi samo na vlasnike. Ali domen .me je pronašao puno širu publiku, a mnogi svjetski brendovi su usvojili ovaj domen, uključujući WordPress, Facebook i PayPal. U stvari, ova kratka ekstenzija uspjela je da zauvijek promijeni način gledanja na domene, baš kao i na Crnu Goru.

Milion registracija

U martu 2016. godine, ekstenzija .me je premašila jedan milion ukupno registrovanih domena. To je više nego ukupan broj registrovanih nacionalnih internet domena Hong Konga, Irske i Singapura – zajedno (na osnovu podataka Domain Tools). Iako mnogi nacionalni internet domeni, poput .uk i .de, imaju značajno veći broj registracija, rijetko koji je postigao takav globalni uspjeh kao domen .me.

Dva posto izvoza

Prema podacima Zavod za statistiku Crne Gore – MONSTAT, ukupna vrijednost izvoza u državi bila je 317,2 miliona eura u 2015. godini. Predrag Lešić, izvršni direktor kompanije doMEn, radi poređenja kaže: “Ukupan prihod od registracije .me domena u 2015. godini bio je 6,5 miliona eura. Trenutno je više od 99% domena .me registrovano (izvezeno) od strane inostranih registranata.” Lešić takođe naglašava da je prodaja naziva domena zapravo klasifikovana pod telekomunikacijskim prihodima u budžetu Crne Gore. U suštini, domen .me čini nešto više od 2% ukupnog izvoza države.

Ko su najveći kupci .me domena?

Registranti iz Sjedinjenih Američkih Država i Kine posjeduju najveći dio registracija na .me domenu, baš kao i na domenima .com i .net. Prema .me registru, prikaz vlasništva po stavkama na kraju trećeg kvartala 2016. je izgledao ovako:

Grafik1: Registranti .me domena po zemljama: SAD – 35,58%, Kina – 31,36%, Velika Britanija – 3,91%, Kanada – 3,22%, Njemačka – 2,61%, Ostali – 23,32%

Čak i domen provajderi (ovlašćeni registri domena) dominantno dolaze izvan Crne Gore. Provajderi sa sjedištima u SAD i Kini čine 76,45% svih registrovanih .me domena do trećeg kvartala 2016:

Grafik 2: Provajderi .me domena po zemljama: SAD – 46,81%, Kina – 29,64%, Njemačka – 5,68%, Francuska – 2,58%, Kanada – 2,54%, Ostali – 12,75%

Crna Gora ne samo da je dobila digitalni proizvod sa globalnom potražnjom, već ga je i unovčila, tako donijevši značajan uticaj i benefite za lokalnu ekonomiju. Npr., Spark.me konferencija je pokrenuta 2013. kao dio programa društveno-odgovornog poslovanja .me domena.

Konferencija se održava jednom godišnje u Budvi, i okuplja učesnike iz svih oblasti tehnološke industrije. Među ranijim govornicima bili su Matt Mullenweg, tvorac kompanije WordPress, Peter Sunde Kolmisoppi, suosnivač kompanije The Pirate Bay, i Christopher Fabian, suosnivač i jedan od lidera odjeljenja za inovacije u okviru UNICEF-a, jedna od 100 najuticajnijih osoba u 2013.godini, prema časopisu Time.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve