Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Wikipedia odustaje od nekih izvora zbog AI skandala

Neki mediji su uprkos tome požurili da chatbotove zaposle kao novinare, što im se na kraju nije isplatilo. Prepoznavanje informacija, a posebno dezinformacija, je vrlo često više od pukog čitanja teksta.

O tome da bi roboti i vještačka inteligencija mogli da pokradu sve poslove se priča već godinama, ali je stvarnost obično drugačija od zamišljenih scenarija. Neki mediji su uprkos tome požurili da chatbotove zaposle kao novinare, što im se na kraju nije isplatilo. Prepoznavanje informacija, a posebno dezinformacija, je vrlo često više od pukog čitanja teksta.

Slučaj CNET je tako pokrenuo diskusiju o budućnosti medija, a Wikipedia urednici su odmah postavili pitanje da li je ovaj portal pouzdan izvor. Na kraju se došlo do zaključka da je „CNET postao izvorište tekstova koje generiše AI, a koji su prepuni grešaka“, što znači da eksperiment ne teče baš najbolje – AI u ionako problematičan svijet donosi još više lažnih vijesti i netačnih informacija.

Tako su svi CNET tekstovi uklonjeni s Wikipedia stranica, a bilo je i drugih učesnika u sličnim skandalima – sadržaji s greškama su otkriveni i na drugim portalima kompanije Red Ventures koja stoji iza portala CNET.

Možda će AI jednog dana početi dobro i tačno da piše, a eksperti napominju da urednici sa Wikipedia-e nijesu mjerilo dobrog novinarstva. Nešto drugo jeste – tačne informacije. Ovaj slučaj je upozorenje za sve medije koji žure da uvrste AI u svoje redove.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve