Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

WhatsApp snižava granicu starosne dobi za korisnike u Evropi i Velikoj Britaniji

Sa 16 na 13 godina

Kompanija WhatsApp je odlučila sniziti granicu starosne dobi korisnika koji mogu koristiti njenu popularnu aplikaciju u Evropi i Velikoj Britaniji.

Odlukom da snizi granicu sa 16 na 13 godina WhatsApp izjednačava Evropu i Veliku Britaniju s ostalim zemljama uključujući SAD i Australiju, međutim, restrikcije se baziraju samo na iskrenosti korisnika pri unosu datuma rođenja, a oslanjaju se i na roditelje koji bi trebali provjeriti telefone svoje djece kako bi osigurali da ne koriste aplikaciju prije određene starosne dobi.

WhatsApp pravi i niz drugih promjena svojih uslova korištenja nakon što su u Evropskoj uniji uvedeni zakoni Digital Services Act i Digital Markets Act. Ostale promjene uključuju više informacija o moderiranju sadržaja na kanalima i o tome šta jeste, a šta nije dozvoljeno u aplikaciji.

Međutim, promjena u end-to-end enkripciji platforme neće biti. Platforma takođe ima i niz drugih funkcija za čuvanje privatnosti, uključujući one koje se odnose na sigurnost djece kao što je zadana postavka “privacy” i mogućnost blokiranja kontakata.

“Ove promjene za Evropu ne mijenjaju našu posvećenost privatnosti korisnika i ne proširuju dijeljenje podataka prilikom dopisivanja s drugim korisnicima. Štitimo sve vaše privatne poruke end-to-end enkripcijom, što znači da niko, čak ni WhatsApp, ne može da ih čita i sluša”, navode iz WhatsAppa.

Jedna od većih promjena koje uskoro dolaze je mogućnost slanja poruka na druge platforme putem WhatsAppa. Ova mogućnost nazvana “interoperability” (interoperabilnost) je i zvanično potvrđena.

Međutim, još nije poznato na koje druge platforme će se povezati osim Facebook Messengera, koji je u vlasništvu Mete kao i sam WhatsApp.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve