Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Upozorenja na opasnosti od vještačke inteligencije

Nakon što je 9. februara 2022. godine Ilya Sutskever – jedan od eksperata iz OpenAI, tvitovao da vjeruje da su trenutne neuralne mreže već ''pomalo svjesne'', zabrinutost raste

Različiti eksperti već neko vrijeme upozoravaju na opasnosti od robota i vještačke inteligencije, a glavni eksperti iz OpenAI su nedavno iznijeli tvrdnje koje su ozbiljnije od drugih. Radi se o tome da naučnici iz ove laboratorije kažu da neuralne mreže već razvijaju svijest.

OpenAI je osnovan 2015. godine, a jedan od originalnih osnivača je bio i Elon Musk. Okupila ih je zajednička zabrinutost da bi vještačka inteligencija jednog dana mogla da ugrozi čovječanstvo, a Musk je još tada rekao da „moramo da budemo vrlo oprezni, budući da bi podivljali AI mogao da bude opasniji od nuklearnih bombi“. To znači da bi AI tehnologiju trebalo razvijati odgovorno i tako da uvijek bude pod kontrolom.

Nakon što je 9. februara 2022. godine Ilya Sutskever – jedan od eksperata iz OpenAI, tvitovao da vjeruje da su trenutne neuralne mreže već „pomalo svjesne“, zabrinutost raste. Tvit je kasnije podijelio veliki broj Twitter korisnika, ali nije poznato da li se s tvrdnjom slažu, ili je se samo boje.

Većina eksperata ipak vjeruje da smo daleko od toga, dok drugi tvrde da Sutskever ima uvid u sisteme kojima većina ostalih nema pristup. Ostaje nam da vidimo da li je mašinska svijest sljedeće veliko zlo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve