Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

UNICEF: Kako da djeca bezbjedno koriste internet i šta sve roditelji ne znaju o tome

Vodič sadrži konkretne savjete za roditelje, vaspitače i sve koji se bave djecom, ali sadrži i seriju crtanih filmova namijenjenu baš djeci. 

Unicef je predstavio “Digitalni vodič za bezbjednost djece na internetu”, namijenjen djeci uzrasta od četiri do osam godina.

Vodič sadrži konkretne savjete za roditelje, vaspitače i sve koji se bave djecom, ali sadrži i seriju crtanih filmova namijenjenu baš djeci.

O tome kako je vodič nastao, kome je namijenjen i šta on, zapravo govorile su Milja Krivokuća, iz Ministarstva prosvjete, Jadranka Milanović, ispred Unicef-a i stručna saradnica na projektu Nataša Anđelković, iz predškolske ustanove “11. april”.

Prema njihovim riječima, vodič je namijenjen odraslima koji rade sa djecom. Tu se, prije svih, misli na roditelje, zatim vaspitače i učitelje, budući da su istraživanja pokazala da je za takav rad sa djecom prvo neophodno razviti digitalnu pismenost odaslih i njihove digitalne kompetencije.

Digitalni svijet se ubrzano mijenja, pa se već i kod djece, između kojih je razlika manja od 10 godina, javljaju razlike u poimanju onoga što je digitalno. Nedavno istaživanje Unicefa je pokazalo trendove koji su slični onima u svijetu. To znači da djeca u sve mlađem uzrastu počinju da koriste internet i digitalne uređaje.

“Djeca koja danas imaju osam godina, počela su da ih koriste sa pet, a djeca koja danas imaju pet godina, krenuli su već sa tri godine. Zbog toga je važno da se obrati pažnja na taj najmlađi uzrast. Istraživanje je pokazalo da skoro dvije trećine đece između četiri i osam godina, dakle, predškolski uzrast i najniži razredi osnovne škole, koriste barem jedan digitanli uređaj”, kaže Jadranka Milanović iz Unicef-a.

“Roditelji te djece, međutim, nemaju dovoljno vještina i znanja i ne znaju kako da zaštite đecu da ne gledaju sadržaje koji mogu da budu neprimjereni za njihov uzrast. Njima je potrebno dodatno znanje da mogu na konstruktivan način da rade sa djecom, da ih podučavaju kako da koriste sve te digitalne uređaje. Taj digitalni svijet donosi opasnosti ali i brojne mogućnosti, pa djeca mogu da saznaju brojne stvari, da se razvijaju i uče”, ističe ona i dodaje da, prema istraživanju, 68 odsto vaspitača u vrtićima i učitelja u nižim razredima ne razgovara sa djecom o tome kako da na bezbjedan način koriste internet.

Izvorb92

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve