Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

TV kanal u Južnoj Koreji predstavio AI spikera

Nevjerovatno je to što je tokom debija spikera, AI uspio da govori istim tonom i načinom kao i njegov ljudski kolega, gdje je takođe oponašao neke pokrete tijela

Spikeri imaju ličnosti i način na koji mogu da prezentuju vijesti i analiziraju ih svojim komentarima, određenu vijest može učiniti pronicljivijom i pružiti više konteksta nego samo čitanje.

Međutim, čini se da je moguće da bi jednog dana spikeri mogli da budu zamijenjeni vještačkom inteligencijom. To se nekako već dogodilo u Kini a sada i u Južnoj Koreji, gdje je kablovski kanal MBN postao prvi emiter u zemlji koji je uveo AI voditelja vjesti pod nazivom AI Kim.

Ovaj AI spiker se zapravo zasniva se na čovjeku spikeru koji takođe radi za MBN koja se zove Jim Ju-ha, prenosi PC Press.

“Stvoren sam deep learning tehnologijom na 10 sati video snimka Kim Ju-ha, učeći detalje njenog glasa, način na koji govori, izraze lica, način na koji se usne pokreću i način na koji ona pokreće svoje tijelo. U stanju sam da izvještavam o vijestima tačno onako kako bi to usidrila Kim Ju-ha”, rekao je AI Kim kad se predstavio.

Nevjerovatno je to što je tokom debija spikera, AI uspio da govori istim tonom i načinom kao i njegov ljudski kolega, gdje je takođe oponašao neke pokrete tijela.

Cilj ovih AI spikera je da omoguće medijskim kućama da emituju vijesti 24 sata dnevno, 7 dana u nedjelji, posebno u doba dana kada ljudski spikeri možda spavaju ili su bolesni.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve