Srijeda, 26 Juna, 2024
Rubrika:

Smanjena prodaja telefona – najgori kvartal u posljednjoj deceniji

Uprkos očekivanom povećanju prodaje u Q4, Counterpoint predviđa da će 2023. godina biti najlošija po ukupnom broju prodatih mobilnih telefona u poslednjoj dekadi

Dva najveća proizvođača telefona, Apple i Samsung, izgubili su tržišni udio u prodaji telefona tokom trećeg kvartala ove godine. Glavni razlog za to je što je globalna prodaja telefona u ovom kvartalu opala za osam procenata u odnosu na isti period prošle godine, što ga čini najlošijim Q3 u posljednjih 10 godina.

Pad tržišta objašnjava se sporim ekonomskim oporavkom, koji je uticao na potražnju za novim uređajima. Ipak, očekuje se da će Q4 biti prvi kvartal u kome će prodaja telefona porasti nakon devet uzastopnih lošijih kvartala (gledano u odnosu na prethodnu godinu). Prema analitičarima iz kompanije Counterpoint, glavni razlog za očekivanje bolje prodaje je pojava iPhone 15 serije telefona, festivalska sezona u Indiji, „Dan samaca“ u Kini (11. novembra) i naravno, Božić i Nova Godina.

Interesantno je da su mnogi brendovi, koji se ne nalaze među prvih pet, povećali tržišni udio u odnosu na prošlu godinu. To ukazuje da će tržište mobilnih telefona u narednom periodu biti dinamičnije i da se korisnici sve više okreću nekim novim brendovima.

To je, zajedno sa smanjenjem tržišta, uticalo da Apple i Samsung zauzumu manji procenat tržišta u proteklom kvartalu. U obje kompanije, udio na tržištu je smanjen za jedan procenat – kod Samsung-a sa 21 na 20 procenata, dok je kod Apple-a, ta vrijednost pala sa 17 na 16 procenata. Broj prodatih Samsung telefona je u tom periodu opao za 13 procenata, a Apple-ovih modela za 9 procenata.

Među pet najvećih proizvođača u Q3 nalaze se još kineske kompanije Xiaomi, OPPO i Vivo, koje su zajedno zauzele 64 procenta globalnog tržišta telefona. I to predstavlja pad, pošto su prošle godine u isto vrijeme imale ukupno 68 procenata tržišta. Ostale velike kompanije, koje se ne nalaze među prvih pet – Honor, Huawei i Transsion Group (proizvođač Tecno telefona) povećale su svoje tržišno učešće.

Uprkos očekivanom povećanju prodaje u Q4, Counterpoint predviđa da će 2023. godina biti najlošija po ukupnom broju prodatih mobilnih telefona u poslednjoj dekadi.

IzvorPCPRESS

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve