Nedjelja, 23 Juna, 2024
Rubrika:

Samo ove dvije informacije dovoljne su da vam hakeri ukradu identitet

Drugi savjet odnosi se na finansije – nikada ne vjerujte osobama koje tvrde da su "ispred tržišta" i da vam mogu osigurati višestruki povrati investicije jer vam iskreni investitori tako nešto nikada ne mogu garantovati

Konsultant za bezbjednost Frank Abagnale, po kojemu je snimljen film “Uhvati me ako možeš” s DiCaprijom u glavnoj ulozi, bio je jedan od najvećih prevaranata u SAD-u.

Izvor: Shutterstock

Abagnale je neko vrijeme proveo u zatvoru, nakon čega je svoj talent odlučio podijeliti s američkom vladom i pomoći im u hvatanju prevaranata kakav je i on nekad bio.

Svoje znanje i iskustvo i dalje dijeli kao bezbjedonosni konsultant, a nedavno je i napisao knjigu o prevarantima i metodama kojima se danas služe kako bi ukrali nečiji identitet ili novac, a u njoj naglašava i neke savjete kojih bi se svi internet korisnici trebali pridržavati.

Ono što je svakako bitno napomenuti jeste da Abagnale kaže da su mu u 98 posto slučajeva dovoljna samo dva podatka o osobi da bi joj mogao ukrasti identitet – mjesto i datum rođenja. Ovo upozorenje prvenstveno je uputio korisnicima Facebooka čije su informacije često i javno dostupne i može im svako pristupiti.

Upozorio ih je da nikada ne objavljuju te podatke (a pogotovo ne javno) jer je to sve što je dovoljno da vješti prevaranti ukradu vaš identitet, nakon čega od vašeg života mogu napraviti noćnu moru.

Kako bi se zaštitili na internetu, Abagnale je korisnicima dao nekoliko savjeta, a prvi se upravo odnosi na zaštitu identiteta te kaže da, ako neko od vas putem interneta traži lične ili finansijske informacije, odmah “podignite štit” te provjerite osobu s kojom komunicirate i provjerite/dokažite njen identitet.

Drugi savjet odnosi se na finansije – nikada ne vjerujte osobama koje tvrde da su “ispred tržišta” i da vam mogu osigurati višestruki povrati investicije jer vam iskreni investitori tako nešto nikada ne mogu garantovati.

Internet korisnicima poručio je da, kako bi zaštitili svoj digitalni identitet, ne smiju sve lične informacije pohraniti u oblaku ili na jednom računaru – umjesto toga, isprintajte te informacije ili ih uploadajte na eksterni hard disk.

Abagnale kaže da se ne bi trebalo javljati na pozive s nepoznatog broja telefona ili ako se javite, bolje je ćutati jer bi vas (potencijalni) prevarant mogao snimati, a ako tražite partnera putem aplikacija za upoznavanje i njega je potrebno “verifikovati”, za što nam služi prvenstveno Google pa treba potražiti informacije o lokacijama o kojima priča, poslu, potražiti fotografije i druge stvari o kojima osoba s druge strane telefona/računala priča, piše Zimo.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve