Nedjelja, 14 Aprila, 2024
Rubrika:

SAD nude 15 miliona dolara za informaciju o sajber bandi Lokbit, vjeruje se da se nalazi u Rusiji 

Grupa Lokbit i njene podružnice hakovale su neke od najvećih svjetskih organizacija posljednjih mjeseci

Sjedinjene Američke Države nude nagradu od 15 miliona dolara za informaciju koja bi dovela do identifikacije ili lokacije lidera Lokbita, ozloglašene sajber kriminalne grupe koja krade podatke žrtava sajber napada radi otkupa, saopštio je danas Stejt department.

SAD, Velika Britanija i Evropska unija, objavili su ove nedjelje da su poremetili tu grupu u jednoj od rijetkih međunarodnih akcija bezbjednosnih službi.

Stejt department je dodao da nudi nagrade za “informaciju koja bi dovela do hapšenja i/ili osuđivanja svake osobe koja učestvuje u ucjenama Lokbita, kao i za informaciju koja bi dovela do otkrivanja lokacije i ključnih lidera grupe za ucjenjivanje Lokbit”, istakli su iz Vašingtona.

“Apolitična grupa, interesuje ih samo novac”

Lokbit je otkriven 2020. kada je njihov zlonamjerni softver pronađen na forumima o sajber kriminalu na ruskom jeziku, što je navelo neke bezbjednosne analitičare da vjeruju da je banda bazirana u Rusiji, ali grupa nije izrazila podršku nijednoj vladi, navodeći da je ”potpuno apolitična i da je interesuje samo novac”.

Grupa Lokbit i njene podružnice hakovale su neke od najvećih svjetskih organizacija posljednjih mjeseci.

Američki zvaničnici opisali su Lokbit kao najveću svjetsku bandu koja se bavi digitalnim iznudama, navodeći da je ta grupa pogodila više od 1.700 organizacija u SAD u skoro svakoj industriji, od finansijskih usluga i hrane do škola, transporta i vladinih odjeljenja.

Pored toga, Lokbit je hakovao podatke britanske Kraljevske pošte početkom prošle godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve