Nedjelja, 14 Aprila, 2024
Rubrika:

Robo-pas postavlja novi svjetski rekord na 100 metara

Počevši iz stacionarnog položaja, pas-robot težak 45 kg pretrčao je 100 metara prosječnom brzinom od 18,12 km/h, pokrivajući tu udaljenost za 19,87 sekundi

Četvoronožni robotski pas po imenu HOUND demonstrirao je nezapamćeni nivo agilnosti i brzine, postavivši najbrži rezultat na 100 metara ikada postignut od strane četvoronožnog robota.

Tim rezultatom je postavio novi svjetski rekord prema Ginisovoj knjizi rekorda. Robo-pas je dizajniran i napravljen u Laboratoriji za dinamičku kontrolu i dizajn robota Korejskog instituta za napredne nauke i tehnologije (KAIST). Počevši iz stacionarnog položaja, pas-robot težak 45 kg pretrčao je 100 metara prosječnom brzinom od 18,12 km/h, pokrivajući tu udaljenost za 19,87 sekundi.

HOUND je dizajniran za high-speed pokrete. Pored trčanja brzinom od 3 m/s, može prelaziti preko trave, hodati dugim rastojanjima i penjati se pod uglom od 22°. Njegove sposobnosti rezultat su optimizovanog mehaničkog dizajna, posebno kontrolera motora i konfiguracije zupčanika. “Instantna i stabilna performansa su važne karakteristike pri odabiru motora za dinamično kretanje na nožnim udovima”, rekao je Young-Ha Shin, dizajner bota, Ginisovoj knjizi rekorda.

Aktuatori za kukove i koljena su jedan dio u paralelnoj konfiguraciji, s praznim vratom koje se koristi za prenos snage do zglobova. Za kolenski zglob, sistem kaiševa i remenica pruža sveobuhvatan opseg pokreta. Developeri HOUND-a izabrali su planetarni sistem zupčanika zbog visoke efikasnosti prenosa snage. Robot je prošao kroz napredne tehnike simulacije, koristeći tehnike pojačanog učenja, pristup zasnovan na podacima za učenje optimalnih inteligentnih ponašanja putem isprobavanja i greške.

“Svi ovi pokreti postignuti su sa jednim [motornim] kontrolerom obučenim u simulaciji putem pojačanog učenja”, rekao je Shin. “Da bismo gurnuli granice aktuatora, karakteristike motora su uključene u simulaciju kako bi se okolina što više približila stvarnom svijetu.”

HOUND nije prvi robot koji postavlja brzinski rekord. Godine 2012. godine, DARPA-ov robot Cheetah – takođe četvoronožac – postavio je novi rekord brzine za robotizovano kretanje po zemlji od 45,5 km/h na 20 metara, pobijedivši tadašnji najveći rezultat jamajčanskog sprintera Usaina Bolta od 44,7 km/h. Zatim, 2022. godine, Cassie, razvijena od strane Agility Robotics, postavila je Ginisov rekord za najbržeg dvonožnog bota, završivši trku na 100 metara za 24,73 sekunde.

Bez obzira na svoje rekordne sposobnosti, HOUND još uvijek ima put do toga da se uporedi sa svjetskim rekordom od 9,58 sekundi koje je postavio Bolt na 100 metara 2009. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve