Petak, 14 Juna, 2024
Rubrika:

OpenAI i Reddit postigli dogovor: ChatGPT zvanično dobija pristup objavama sa foruma

OpenAI i Reddit su u četvrtak najavili partnerstvo koje će omogućiti da ChatGPT pristupi objavama sa foruma, dok Reddit dobija AI funkcionalnosti za korisnike

Startap kompanija OpenAI postigla je dogovor sa internet forumom Reddit, koje će omogućiti da četbot vještačke inteligencije ChatGPT dobije pristup sadržaju sa ovog foruma, a on će zauzvrat imati AI funkcionalnosti za svoje korisnike. Partnerstvo će „omogućiti OpenAI alatima da bolje razumiju i prikazuju Reddit sadržaj, posebno o najnovijim temama“, navode obje kompanije u zajedničkom saopštenju. Kao dio dogovora, OpenAI će takođe postati reklamni partner na Reddit-u, što znači da će prikazivati oglase na platformi.

Ovaj dogovor je sličan onom koji je Reddit sklopio sa tehnološkim gigantom pod imenom Google u februaru i koji navodno vrijedi 60 miliona dolara.

OpenAI sve više sklapa partnerstva sa izdavačima kako bi dobio podatke za nastavak obuke svojih AI modela. Samo u poslednjih nekoliko nedjelja, kompanija je potpisala ugovore sa kompanijama Financial Times i Dotdash Meredith. Prošle godine, takođe je sklopila partnerstvo sa njemačkim izdavačem Axel Springer-om kako bi obučavala svoje modele na vijestima iz medija Politico i Business Insider u SAD, kao i sa medijima Bild i Die Welt u Njemačkoj.

Prema novom aranžmanu, OpenAI će dobiti pristup Reddit-ovom Data API-ju, koji će kompaniji pružiti „strukturiran i jedinstven sadržaj sa Reddit-a u realnom vremenu“. Nije jasno koje AI funkcionalnosti će Reddit razviti kao rezultat partnerstva. Portparol Reddit-a nije želio da komentariše ovu vijest za portal Engadget, dok OpenAI nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Prošle godine, pristup Reddit-ovim podacima, bogatom izvoru informacija generisanih od strane korisnika u realnom vremenu, postao je sporno pitanje nakon što je kompanija najavila da će počne da naplaćuje programerima korišćenje svog API-ja. Kao rezultat toga, desetine nezavisnih Reddit podforuma bile su primorane da se ugase, dok je na hiljade podforuma ugašeno u znak protesta.

U to vrijeme, Reddit je ostao pri svom stavu i rekao da velike AI kompanije koriste njegove podatke bez plaćanja. Od tada, Reddit je počeo da monetizuje svoje podatke sklapanjem ovakvih dogovora sa kompanijama kao što su Google i OpenAI, čiji napredak u obuci AI modela zavisi od pristupa tim podacima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve