Proslavlja se 50. godišnjica slijetanja Apolla 11 na Mjesec 1969. godine, a Nvidia koristi ovaj jubilej da pokaže snagu svoje aktuelne GPU tehnologije. Korišćenje RTX ray tracinga u realnom vremenu je bila glavna tema na kompanijinoj nedavno održanoj GTC konferenciji.

Nvidia

Nvidia je iskoristila svoju najnoviju tehnologiju kako bi kreirala velika poboljšanja u demonstraciji koju je kompanija kreirala prije pet godina, a potom preradila prošle godina u svrhu demonstriranja svoje Turing GPU arhitekture. Rezultat je simulacija sa potpuno interaktivnim grafičkim demoom, koji prikazuje model sunčeve svjetlosti u realnom vremenu. Sve ovo pruža filmski i realističan prikaz slijetanja na Mesec, sa preciznim sjenkama, odsjajima od metalne površine i kaciga i drugo.

Nvidia je već uložila dosta truda i sredstava u ovu simulaciju, koja radi na kompanijinom najnaprednijem grafičkom hardveru. Kada je tim počeo da konstruiše virtuelno okruženje, proučavali su vozilo koje je sletjelo na Mjesec, stvarnu refleksiju svemirskih odjela astronauta i svojstva prašine i terena Mjesečeve površine. Uz pomoć ray tracinga u realnom vremenu, Nvidijin tim je mogao da prouči relativnu poziciju Sunca i omogući da svaka površina reflektuje svijetlo na način na koji bi to se to činilo u stvarnosti.

Bez obzira na to da li spadate u teoretičare zavjere ili zaista vjerujete u to da je Apollo 11 tim sletio na površinu Meseca, nema sumnje da je Nvidia uspjela da rekonstruiše ovaj događaj sa velikim umijećem, potencijalno nudeći pogled na nešto što se nalazi u svjetskim arhivama a što je iskusilo svega desetak ljudi.

Komentari

avatar