Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

Nova verzija Chat-GPT-a može da uči matematiku i flertuje

Naziva se GPT-4o, i biće dostupna svim korisnicima ChatGPT-a, uključujući i one koji nisu pretplaćeni

OpenAI je predstavio najnoviju verziju tehnologije koja stoji iza svog AI chatbota ChatGPT.

OpenAI ponovo ispred konkurencije

Naziva se GPT-4o, i biće dostupna svim korisnicima ChatGPT-a, uključujući i one koji nisu pretplaćeni.

Brža je od prethodnih modela i programirana je da zvuči pričljivo i ponekad čak i koketno u svojim odgovorima na podsticaje. Nova verzija može da čita i raspravlja o slikama, prevodi jezike i identifikuje emocije iz vizualnih izraza. Takođe ima i memoriju tako da može da se sjeti prethodnih podsticaja.

Može biti prekinuta i ima lakši ritam razgovora – nije bilo kašnjenja između postavljanja pitanja i dobijanja odgovora.

Problemi

Tokom live demonstracije koristeći glasovnu verziju GPT-4o, pružio je korisne sugestije o tome kako pristupiti rješavanju jednačine napisane na papiru – umjesto jednostavnog rješavanja. Analizirao je neki računarski kod, prevodio između italijanskog i engleskog jezika i interpretirao emocije na selfiju nasmijanog muškarca.

Koristeći topli američki ženski glas, pozdravio je svoje podsticatelje pitajući ih kako su. Kada mu je upućen kompliment, odgovorio je: “Prestani, crvenim se!”.

Nije bio savršen – u jednom trenutku je pomislio da je nasmijani muškarac drvena površina, i počeo je da rješava jednačinu koja mu još nije bila pokazana. Ovo je nenamjerno pokazalo da još uvijek postoji put do rješavanja problema koje čine chatbote nepouzdanim i potencijalno opasnim. Ali ono što nam pokazuje jeste pravac kretanja OpenAI-a, koji namjerava da GPT-4o postane sledeća generacija AI digitalnog asistenta, vrste turbo-napunjenog Siri-ja ili Hej, Google-a koji pamti šta mu je rečeno u prošlosti i može da interaguje izvan glasa ili teksta.

Ako je postojao problem koji nije glasno izrečen, to je bio ekološki cjenovnik ove tehnologije. Znamo da je AI žedniji za energijom od tradicionalnih računarskih zadataka, i što postaje složeniji, to više računarske snage zahtjeva. Nije bilo pomjena održivosti tokom večeri.

Demistifikacija

Vidjeli smo chatbote poput Grok i Pi Elona Muska, od saosnivača DeepMinda Mustafe Suleymana, koji su prioritetizovali “ličnost” svojih proizvoda, ali način na koji je GPT-4o bez problema obrađivao kombinaciju teksta, zvuka i slika sa trenutnim odgovorom čini da OpenAI bude ispred konkurencije.

Naravno, trenutno imamo samo riječi firme za to – to je bila njihova demostracija, pažljivo odabrana i vođena od strane njih. Biće interesantno vidjeti kako će se GPT-4o nositi na velikoj skali sa milionima ljudi koji već koriste ChatGPT kako se bude širio.

Tehnološka direktorka OpenAI-a Mira Murati opisala je GPT-4o kao “magičan”, ali je dodala da će firma “ukloniti tu mistiku” tokom lansiranja proizvoda.

Interesantan i emotivan izbor riječi: dok ova tehnologija postaje sve složenija i sve uvjerljivija kao saputnik – nije svjesna ili magična, to je kompleksno programiranje i mašinsko učenje.

Postojale su glasine o partnerstvu između OpenAI-a i Apple-a i iako to još uvijek nije potvrđeno, bilo je značajno tokom prezentacije da su korišćeni Apple proizvodi.

Još jedan udarac rivalima bio je timing ovog događaja, 24 sata prije nego što konkurentni Google treba da pokaže svoja najnovija dostignuća u vezi sa vještačkom inteligencijom na svom godišnjem događaju, Google IO.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve