Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

Nova Firefox funkcija za bolju bezbjednost

Rijetko koji građanin želi da se o njegovom internet ponašanju zna previše, ne zato što nužno nešto krije, već zbog toga što svako želi da bude bezbjedan

Verzija Mozilla Firefox 102 se pojavila 28. juna, a s novom funkcijom koja URL-ove oslobađa parametara koji su služili da se korisnici prate na mreži.

Rijetko koji građanin želi da se o njegovom internet ponašanju zna previše, ne zato što nužno nešto krije, već zbog toga što svako želi da bude bezbjedan. Brojne kompanije, među njima i Facebook, Marketo, Olytics, te HubSpot, su pomenute parametre koristile za praćenje klikova na linkove. Firefox 102 završava s tom praksom, a uz pomoć nove ‘Query Parameter Stripping‘ funkcije koja automatski čisti URL-ove, bilo da se klikće na link, ili se neka web adresa kopira u adress bar.

Da bi se nova Query Parameter Stripping funkcija aktivirala potrebno je da se ode u Firefox Settings, klikne na Privacy & Security i ‘Enhanced Tracking Protection’ izmijeni na ‘Strict’. Korisnici bi nakon toga trebalo da budu bezbjedniji, a preporučuje se da ukoliko primjete da web sajtovi nakon ove promjene ne rade podešavanja vrate u prethodno stanje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve