Četvrtak, 23 Maja, 2024
Rubrika:

Neke poslove, ipak, neće zamijeniti vještačka inteligencija

Vještačka inteligencija bi mogla da utiče na oko 300 miliona radnih mjesta. Ipak, neki poslovi nisu ugroženi

Sve popularnija vještačka inteligencija (AI) uticaće na mnoga zanimanja, a prema izvještaju Goldman Saksa iz 2023. godine, tržište rada u SAD i Evropi suočiće se sa ozbiljnim problemima i pretrpjeće ogromne promjene ako vještačka inteligencija ispuni očekivanja.

Vještačka inteligencija bi mogla da utiče na oko 300 miliona radnih mjesta. Ipak, neki poslovi nisu ugroženi.

Lista poslova na koje vještačka inteligencija neće imati uticaj:

Kvalifikovani majstori (električar, vodoinstalater)

Sertifikovan i vješt vodoinstalater ili električar posjeduje čitav niz vještina, spretnosti i znanja koje vještačka inteligencija ne može da zamijeni iz jednostavnog razloga što ne može prekopirati niti posjedovati jedinstvene ljudske vještine.

Građevina

U bliskoj budućnosti, veliki deo posla u vezi sa projektovanjem zgrada biće obavljen uz pomoć AI softvera, ali kada je reč o nekim jednostavnijim delovima posla kao što je zakucavanje eksera i postavljanju cigli, građevinskoj industriji je i dalje su potrebni ljudi koji su vešti u tome.

Tako da je malo vjerovatno da će kompanija otpustiti stolara i zamijeniti ga robotom. Mašine će moći da preuzmu neke pojedinačne uloge, što znači da će građevinski radnici vjerovatno raditi rame uz rame sa mašinama.

Ugostitelji

Izvještaj koji je objavio Goldman Saks, navodi da najmanje polovinu zadataka koji uključuju kuvanje, pripremu i serviranje hrane ne mogu da obavljaju roboti ili AI. Takođe, tu je i posao konobara i šankera jer je neminovno da roboti neće moći tako vješto da pripremaju napitke, niti da usluže goste i razumiju šta oni žele od njih.

Kurir i dostavljač pošiljki i pošte

Ovo zanimanje takođe neće biti ugroženo, jer su male šanse da će roboti šetati gradom i raznositi poštu na određene adrese.

Medicinari (doktori, hirurzi, psiholozi, stomatolozi…)

Iako postoji mnoštvo aplikacija koje savjetuju ljude u hitnim situacijama kako i kojim lijekom mogu pomoći sebi, to je trenutno rješenje i svakako ništa neće moći da zamijeni pregled i dijagnozu školovanog ljekara koji vas pregleda ili popriča sa vama.

Učitelji

Vještačka inteligencija takođe transformiše obrazovanje na različite načine, ali i tu postoje ograničenja, posebno kada je riječ o maloj djeci. Tokom predškolskog uzrasta i osnovne škole postoji snažna potreba za ljudskom interakcijom.

Profesionalni treneri

Svakako jedno od zanimanja koje robot neće moći da obavlja umjesto čovjeka je to da nauči određene vježbe i tehnike u sportu i ostalim disciplinama i to znanje prenese na čovjeka, ni kroz teoriju, a još manje kroz praksu.

Zanati kao što su frizer, šminker…

Ovo je posao koji zahtijeva umijeće, posvećenost detaljima i kreativnost, pa se zato smatra da to mora raditi ljudska ruka i da ovdje nema mjesta za robota.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve