Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Najmanja kamera na svijetu je veličine zrna pijeska

Kamera je namijenjena za medicinsku upotrebu

Kamere dolaze u svim oblicima i veličinama, pa su tako neke ogromne i glomazne i koriste se za snimanje u visokoj rezoluciji slika, dok su druge manje tako da se mogu uklopiti u naše pametne telefone, a tu su i neke koje su još manje gdje bi mogli da budu od koristi u medicinske svrhe, poput OmniVision OV6948.

Foto: OmniVision

Ono što ovu kameru čini tako posebnom i tehnički nevjerovatnom je to što je veličine zrna pijeska, kao što možete vidjeti na fotografiji. OV6948 je 0,575 x 0,575 x 0,232 mm i može da proizvede fotografiju od 40.000 piksela u boji sa svojim RGB Bayer čipom osvjetljenim sa zadnje strane.

Što se tiče onoga u koje svrhe i za koju namjenu je ova kamera, očigledno je da nije namijenjena za dokolicu ili fotografije na pametnim telefonima, već za medicinsku upotrebu. To je zbog njene veličine, da mogu da se ugrade u hirurške alate koji se mogu ubaciti u tijelo prilikom operacija. Prije toga, neke operacije bi zahtijevale da hirurg ide na slijepo i oslanja se na ono čemu su ga učili i ono što je naučio kroz lično iskustvo.

Međutim, uz pomoć kamere, hirurzi će moći da vide šta rade. Veličina kamere i njena mala potrošnja energije takođe će pomoći da se stvara manje toplote. To znači da će se pacijenti manje maltretirati, što bi moglo da omogući hirurzima više vremena umjesto da žure sa postupkom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve