Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Microsoft je odlučio da degradira još tri Windows funkcije

Kada se funkcija degradira, to znači da Microsoft više ne razvija aktivno taj dio operativnog sistema

Ažurirana je zvanični dokumentacija za Windows 10 i 11, gdje su detaljno opisane tri nove funkcije koje su degradirane, od kojih jedna datira još iz ere MS-DOS-a.

Computer Browser:

Driver i usluga “Computer Browser” su degradirani. Ovaj browser (protokol i usluga browsera) je zastario i nesiguran protokol za pronalaženje uređaja. Ovaj protokol, usluga i drajver su prvi put onemogućeni kao podrazumijevana opcija u Windows 10, prilikom uklanjanja SMB1 usluge. Više informacija o “Computer Browser” možete pronaći u dokumentaciji “MS-BRWS Common Internet File System”.

Webclient Service (Usluga za WebDAV):

Usluga “Webclient” (WebDAV) je degradirana. Usluga “Webclient” se ne pokreće automatski u Windowsu. Za više informacija o “WebDAV” možete pogledati “WebDAV – Win32 aplikacije”.

Remote Mailslots:

“Remote Mailslots” su degradirani. Protokol “Remote Mailslot” je zastarjeli, jednostavan, nepouzdan i nesiguran IPC metod koji je prvi put uveden u MS DOS-u. Ovaj protokol je prvi put onemogućen kao podrazumijevana opcija u Windows 11 Insider Preview Build. Više informacija o “Remote Mailslots” možete pronaći u dokumentaciji “About Mailslots” i “[MS-MAIL]: Remote Mailslot Protocol”.

Kada se funkcija degradira, to znači da Microsoft više ne razvija aktivno taj dio operativnog sistema. Ipak, ove degradirane funkcije i usluge mogu ostati dostupne u Windowsu neko vrijeme prije nego što ih Microsoft potpuno ukloni. Na primer, u septembru 2023. godine, Microsoft je degradirao WordPad, ali ta aplikacija i dalje ostaje dostupna kao osnovna Windows aplikacija. Takođe su degradirani “Microsoft Entra” nalozi i “VBScript”, od oktobra 2023. godine.

Kompanija ima poseban dokument koji detaljno opisuje uklonjene funkcije u Windows operativnim sistemima koji više nisu dostupne u najnovijim ažuriranjima za Windows 10 i 11. Ako planirate da nadogradite sa Windows 10 na Windows 11 (mnogi to čine nakon Moment 4 ažuriranja), možete provjeriti zvaničnu web stranicu na kojoj su navedene funkcije koje će biti izgubljene nakon instalacije Windows 11.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve