Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Microsoft greškom nudio Windows 11 upgrade za nepodržane računare

Neki od korisnika Windows 10 operativnog sistema su dobijali mogućnost ažuriranja i pored toga što njihovi računari ne ispunjavaju minimum kriterijuma neophodnih za instalaciju Windows 11

Neki od korisnika računara čije specifikacije ne ispunjavaju minimum zahtjeva za Windows 11 upgrade su ipak dobijali ponudu za ažuriranje na posljednju verziju.

Prelazak na Windows 11, kao najnoviju verziju popularnog operativnog sistema, je za mnoge PC korisnike potpuno logičan korak (iako ima i onih koji ga zbog konkretnih zamjerki smatraju korakom unazad). Nažalost (ili na sreću), Windows 11 upgrade nije od starta bio dostupan svima, usljed određenih sistemskih zahtjeva, poput npr. TPM 2.0 podrške, 4 GB RAM-a i relativno modernog procesora, zbog kojih se mnogi računari koji su trenutno u upotrebi nijesu kvalifikovali za prelazak na posljednju verziju Windows operativnog sitema.

No, kako javlja XDADevelopers, izgleda da su neki od korisnika Windows 10 operativnog sistema dobijali mogućnost ažuriranja i pored toga što njihovi računari ne ispunjavaju minimum kriterijuma neophodnih za instalaciju Windows 11. Među njima je i Twitter korisnik @PhantomOfEarth koji je objavio da mu je ažuriranje ponuđeno na Windows 10 virtuelnoj mašini bez TPM-a (Trusted Platform Module)i svega 2 GB RAM-a. Još jedan od korisnika je potvrdio da je dobio mogućnost ažuriranja i pored toga što njegov računar ima svega 2 GB RAM-a i loše performanse i u Windows 10.

Ovo svakako djeluje kao greška, jer ponuđeni upgrade nije u stanju da se zapravo instalira na računar. Ukoliko korisnik pokrene instalaciju, alat za provjeru kompatibilnosti će ustanoviti da računar ne ispunjava zahtjeve i da nije moguće instalirati Windows 11. Naravno, postoje načini da se ovo zaobiđe, što su mnogi korisnici bez TPM podrške i radili nakon objave Windows 11, ali to svakako nije dobra ideja na računarima sa malom količinom radne memorije ili starim procesorima, jer će performanse sistema neće baš biti sjajne.

Microsoft je navodno prilikom testiranja Windows 11 ustanovio da je kod računara sa starijim procesorima primjećeno čak 50% više problema, zbog čega je za njih i obustavljena podrška. Ako znate da vaš računar ne ispunjava zahtjeve, a dobijete ponudu za ažuriranje, najbolje je da je jednostavno ignorišete.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve