Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Meta na Instagramu prikupljala podatke najmanje milion djece mlađe od 13 godina

Kako javlja CNN prema tužbi u 54 tačke, Meta je prekršila niz američkih državnih zakona o zaštiti potrošača, kao i Pravilo o zaštiti privatnosti djece na mreži

Kompanija Meta je najmanje od početka 2019. godine odbijala da ugasi većinu Instagram naloga koji pripadaju djeci mlađoj od 13 godina i prikupljala je njihove lične podatke bez saglasnosti roditelja, pokazuje dokument iz tekuće federalne tužbe protiv kompanije iz Menlo Parka.

Kako javlja CNN prema tužbi u 54 tačke, Meta je prekršila niz američkih državnih zakona o zaštiti potrošača, kao i Pravilo o zaštiti privatnosti djece na mreži (COPPA).

„Metini sopstveni zapisi otkrivaju da su na Instagramu prisutni milioni djece mlađe od 13 godina, kao i da stotine hiljada tinejdžera troše više od pet sati dnevno na ovoj platformi“, navodi se u sudskom dokumentu.

U nezapečaćenoj tužbi se takođe ističe da je Meta znala da njen algoritam može usmjeriti djecu ka štetnom sadržaju.

Prema internoj komunikaciji kompanije Meta koja se citira u dokumentu, zaposleni su napisali da su zabrinuti zbog toga što „sadržaj na Instagramu djeluje negativno na mlade između 10 i 12 godina i utiče na njihovo mentalno stanje“, kao i da Instagramovi algoritmi vode ove mlade u negativne spirale i povratne petlje iz kojih je teško izaći.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve