Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Meta je kreirala AI alat za verifikaciju informacija sa Wikipedia portala

Kompanija je usmjerila pažnju na citate

Godine 2020., Wikipedia-ina zajednica je bila zahvaćena skandalom kada se ispostavilo da je američki tinejdžer napisao 27.000 unosa na nepostojećem jeziku. Ponekad ljudi pokušavaju da uređuju unose na Wikipedia portalu iz loše namjere, ali često činjenične greške potiču od nekog dobronamjernog pojedinca koji napravi grešku.

Meta nudi pomoć u rješavanju ovog problema uz pomoć vještačke inteligencije. Kompanija je usmjerila pažnju na citate. Problem sa fusnotama na portalu je u tome što ih ima previše da bi urednici platforme mogli da ih verifikuju. S obzirom da web sajt raste za više od 17.000 članaka svakog mjeseca, bezbroj citata je nepotpun, nedostaje ili jednostavno nije tačan. Meta je razvio AI model koji može automatski da skenira citate u velikom obimu kako bi potvrdio njihovu tačnost.

Takođe, može da predloži alternativne citate kada pronađe odlomak sa lošim izvorom. Kada AI procjenjuje citate, koristi se model transformacije razumijevanja prirodnog jezika koji pokušava da razumije različite odnose riječi i fraza unutar rečenice. Wikipedia trenutno ne koristi AI model za automatsku provjeru citata, ali Meta se nada da će to ugraditi u platformu koju će urednici enciklopedije jednog dana koristiti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve