Četvrtak, 13 Juna, 2024
Rubrika:

Meta i Google sklapaju AI ugovore sa holivudskim studijima

Među AI kompanijama postoji svojevrsna trka za sklapanje ugovora o licenciranju sa medijskim kompanijama

Meta i Google nude holivudskim studijima desetine miliona dolara s nadom da će sklopiti ugovore o licenciranju koji bi mogli poboljšati njihove modele za generisanje video zapisa pomoću vještačke inteligencije. Iako je nejasno šta će proizaći iz pregovora, ove kompanije su spremne da ulože velike svote novca.

Takvi ugovori mogli bi da unaprijede AI alate

Prema izvještaju, Netflix i Disney nisu voljni da licenciraju svoj sadržaj, ali su pokazali interes za druge oblike saradnje. Sa druge strane, Warner Brothers Discovery je navodno pokazao spremnost da licencira neke svoje programe.

Čini se da se kompanije nadaju da bi takvi ugovori mogli unaprediti njihove alate za generisanje video zapisa. Google je nedavno predstavio model za pretvaranje teksta u video, nazvan Veo i angažovao Donald-a Glover-a da promoviše njegove mogućnosti. Meta takođe istražuje AI-generisane video zapise.

Među AI kompanijama postoji svojevrsna trka za sklapanje ugovora o licenciranju sa medijskim kompanijama. OpenAI i NewsCorp su ove nedelje najavili višegodišnji ugovor za unošenje novinskog sadržaja u ChatGPT. Meta takođe razmatra plaćanje izdavačima za pristup „vijestima, fotografijama i video sadržaju“ kako bi trenirala svoje AI modele.

Međutim, holivudski studiji mogu imati određene rezervu prema takvim ugovorima. Iako alati za AI uređivanje mogu biti privlačni, postoji široko rasprostranjena zabrinutost u industriji zabave o tome kako bi AI kompanije mogle koristiti njihov kreativni rad.

Ta napetost je u punoj mjeri izašla na videlo kada je Scarlett Johansson optužila OpenAI za kopiranje njenog glasa za njegovog asistenta „Sky“ u ChatGPT-u nakon što je odbila da sarađuje sa kompanijom. OpenAI je negirao te tvrdnje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve