Laptop sa šest najopasnijih malvera na aukciji dostigao cijenu od 1,1 miliona dolara

Malver, te drugi maliciozni programi, u modernom svijetu su još uvijek apstraktni, čemu doprinose i neobična, ponekad smiješna imena, a instalacija ima za cilj da pokaže da je prijetnja realnija nego što se vjeruje, i da je malver način da „internet iskoči iz monitora računara i ugrize neopreznog korisnika.“

Laptop koji sadrži šest najopasnijih malvera – WannaCry, BlackEnergy, ILOVEYOU, MyDoom, SoBig i DarkTequila – i koji se prodaje kao umjetničko djelo pod nazivom “The Persistence of Chaos“, pojavio se 16. maja na aukciji, te u tom trenutku vrijedio par stotina hiljada dolara, da bi nakon nekoliko dana cijena stigla do 1,1 miliona dolara.

Foto: Guo O Dong

Laptop koji sadrži maliciozne programe- Samsung NC10-14GB 10.2-Inch Blue Netbook (2008), ojačan Windows XP operativnim sistemom – dio je saradnje umjetnika Guo O Donga i bezbjednosne kompanije Deep Instinct.

Nije povezan na internet, tako da viruse ne može da širi, a umjetnik koji stoji iza projekta kaže da je u okviru instalacije želio da istraži kako se malver percipira među običnim građanima, te da li se zaista doživljava kao prijetnja.

Naime, malver, te drugi maliciozni programi, u modernom svijetu su još uvijek apstraktni, čemu doprinose i neobična, ponekad smiješna imena, a instalacija ima za cilj da pokaže da je prijetnja realnija nego što se vjeruje, i da je malver način da „internet iskoči iz monitora računara i ugrize neopreznog korisnika.“

Ostaje da se vidi da li će cijena i dalje rasti, i u čije će ruke doći jedan od vjerovatno najopasnijih računara na svijetu.

Komentari

avatar