Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

iPhone i iPad ćete uskoro moći da kontrolišete pogledom

Apple je najavio novi set funkcija pristupačnosti koje stižu kasnije ove godine na iPhone i iPad uređaje, a najzanimljivija od njih je kontrola uređaja pogledom

Kasnije tokom ove godine stići će novi set funkcija za razne Apple proizvode, među kojima su iPhone i iPad uređaji, koje bi trebalo da budu dio novih iOS 18 i iPadOS 18 verzija operativnih sistema. Među njima je i novi set funkcija pristupa uređajima, a jedna od najzanimljivijih je kontrola pogledom.

Ovo je usmjereno na korisnike sa fizičkim invaliditetom, ali će moći da ga koriste svi. Praćenje pogleda će biti pokretano vještačkom inteligencijom, a prvo ćete proći kroz fazu kalibracije koja će trajati nekoliko sekundi i koja će se obavljati putem prednje kamere, a zatim ćete biti spremni za upotrebu. Svi podaci korišćeni za ovu funkciju se obrađuju lokalno i navodno nikada ne napuštaju vaš uređaj, jer se oslanjaju na mašinsko učenje na uređaju.

Nećete vam biti potrebna nikakva dodatna oprema ili pribor, a praćenje pogleda će raditi sa svakom aplikacijom. Omogućiće vam da navigaciju u aplikaciji obavljate pogledom, i koristite Dwell Control da aktivirate svaki element zadržavanjem pogleda na njemu.

Zatim, Taptic engine na iPhone telefonima će između ostalog puštati precizne vibracije i teksture prilagođene muzici koju slušate, što podsjeća na sličnu funkciju kompanije Sony koja je debitovala prije mnogo vremena, osim što Apple Music Haptics u početku radi samo sa Apple Music aplikacijom. Međutim, biće dostupan kao API za programere kako bi muzika bila uzbudljivija u njihovim aplikacijama, ukoliko to žele.

Najintrigantnije, Apple je takođe najavio Vehicle Motion Cues, funkciju koja treba da pomogne u smanjenju mučnine tokom vožnje putnika koji se nalaze unutar vozila u pokretu i koriste iPhone ili iPad. Funkcija će staviti nekoliko animiranih tačaka na ivice ekrana koje će predstavljati promjene u kretanju vozila, i na neki način će pomoći u ublažavanju mučnine u vožnji, iako na sajtu nije baš objašnjeno kako će tačno to funkcionisati.

CarPlay takođe dobija Voice Control, što radi upravo ono što naziv implicira, omogućavajući vam da koristite CarPlay i kontrolišete aplikacije samo glasom, kao i Sound Recognition za ljude koji su gluvi ili imaju oštećen sluh da budu obavješteni o automobilskim trubama i sirenama, kao i Color Filters za ljude sa daltonizmom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve