Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

Instagram mijenja svoj algoritam nakon optužbe da cenzuriše pro-palestinski sadržaj

Twitter, Facebook i Instagram kritikovani su tokom proteklih nekoliko nedjelja zbog neobjavljivanja sadržaja oko sukoba između Izraela i Palestine

Instagram je izvršio promjene u svom algoritmu nakon što se grupa njegovih zaposlenih žalila da pro-palestinski sadržaj nije bio dostupan korisnicima tokom sukoba u Gazi. Zaposleni su uputili brojne apele o sadržaju koji je cenzurisan Instagramovom automatskom moderacijom, poput postova o džamiji al-Asqa, koji su greškom uklonjeni.

Originalni i djeljeni sadržaj rangiraće se podjednako

Instagram navodi da promjena nije samo odgovor na zabrinutost zbog pro-palestinskog sadržaja, već je kompanija shvatila način na koji je aplikacija funkcionisala. Veliki broj korisnika je preko dijeljenih postova iskazao zabrinutost oko dešavanja u oblasti Gaze, i vjerovali su da kompanija potiskuje određene teme. Twitter, Facebook i Instagram kritikovani su tokom proteklih nekoliko nedjelja zbog neobjavljivanja sadržaja oko sukoba između Izraela i Palestine.

Ranije ovog mjeseca Twitter je uklonio nalog palestinskog pisca, za šta je kasnije izjavio da je to urađeno greškom. Instagram se na kraju izvinio nakon što mnogi profili 6. maja nisu mogli nekoliko sati da postavljaju sadržaj vezan za Palestinu, gdje se tvrdi da je došlo do određenih tehničkih problema. Instagram je naveo da je više puta čuo od svojih korisnika da su im zanimljivije originalni story-ji prijatelja nego dijeljeni sadržaji. Kompanija je zbog toga prioritet dala originalnim postovima, ali zbog povećanja dijeljenog sadržaja, moraće da se uradi promjena algoritma. I dalje se vjeruje da korisnici preferiraju originalne objave, pa se razmišlja o novim alatima koji fokusiraju story-je na originalan sadržaj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve