Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Google uveo Gemini u aplikaciju Messages, omogućeno sumiranje teksta u sistemu Android Auto

Korisnici aplikacije Messages mogu pristupiti Googleovom chatbotu Gemini bez napuštanja aplikacije za dospisivanje

Kompanija Google je najavila nadogradnje za Android, a među njima su integracija AI chatbota Gemini u aplikaciju Messages, kao i sumiranje teksta tokom vožnje pokretano AI tehnologijom.

Korisnici aplikacije Messages mogu pristupiti Googleovom chatbotu Gemini bez napuštanja aplikacije za dospisivanje. Gemini u ovoj aplikaciji može obavljati različite zadatke poput pisanja poruka, pružanja pomoći u planiranju događaja, a može poslužiti i za razgovor ukoliko je vozaču dosadno. Ova funkcija je još uvijek u beta verziji te je zasad dostupna samo korisnicima aplikacije Messages na engleskom jeziku.

Android Auto takođe dobija korist od AI tehnologije, koja bi mogla pomoći u smanjenju ometanja vozača prilikom primanja poruka. Primjera radi, ako u grupni chat stiže veća količina poruka ili pak neko šalje duge poruke, Android Auto će ih automatski sažeti i pročitati vozaču sažetiju verziju. Takođe, predložiće odgovore i radnje na osnovu poruka kao što je vrijeme dolaska na lokaciju, tako da vozač može odgovoriti jednim dodirom na ekran i nastaviti se fokusirati na vožnju.

Google je najavivo i neke nove funkcije pristupačnosti za Android, uključujuči AI generisane opise fotografija u aplikaciji Lookout. Moći će generirati opise za fotografije pronađene na internetu ili primljene putem poruka, a potom ih pročitati korisniku. Funkcija je zasad dostupna samo na englekskom jeziku, no polako se širi na globalno tržište.

Googleova funkcija Lens u aplikaciji Maps dobija poboljšanu opciju čitača ekrana, koja će omogućiti korisnicima da usmjere kameru na nešto ispred njih poput restorana ili stanice javnog prijevoza, nakon čega će dobiti relevantne informacije o tome.

Nadogradnje uključuju i nove kontrole emitovanja za Spotify pod nazivom Spotify Connect, tako da korisnici mogu neprimjetno prelaziti na korištenje drugih uređaja poput slušalica i zvučnika. Ova funkcija je već bila dostupna za YouTube Music.

IzvorKlix

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve