Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

Google savjetuje kako da produžite vijek baterije Android telefona

Životni vijek baterije Android telefona tehnološki je izazov koji je stalno prisutan, a Google savjetuje kako da produžite njenu autonomiju

Iako pametni telefoni konstantno doživljavaju razvoj, jedan izazov koji i dalje muči njegove korisnike je upravo trajanje njihovih baterija. Kompanija koja stoji iza Android operativnog sistema svesna je ovog problema i spremila je nekoliko savketa koji bi trebalo da vam pomognu da produžite životni vijek baterije Android telefona. Ukoliko već niste primjenili neke od stavki koje bi trebalo da vam pomognu da ne posežete za punjačem jako često, Google savetuje u nastavku teksta kako da olakšate muke.

1. Brže isključivanje ekrana

Prvi Google savjet je veoma jednostavan – isključite ekran ranije kada telefon nije u upotrebi. U prevodu, smanjite vrijeme potrebno da ekran vašeg telefona automatski pređe u stanje mirovanja kada ga ne koristite.

Obrazloženje je jednostavno: kada je ekran uređaja isključen, troši manje energije, što pomaže da produžite vijek baterije Android telefona. Ovo možete uraditi podešavanjem automatskog gašenja ekrana poslije zadatog vremenskog okvira, što zahtjeva zaista minimalan korisnički napor.

2. Smanjite osvetljenost ekrana

Još jedan zdravorazumski potez koji predlažu Google savjeti je snižavanje svjetline ekrana. Princip je i ovdje jednostavan, što je nivo osvjetljenosti ekrana veći, više energije troši.

Iako mnogi korisnici vole da drže osvjetljenost na 100 posto zarad bolje vidljivosti, važno je uspostaviti ravnotežu između vidljivosti, koja je pristojna čak i na oko 50 posto osvjetljenosti, i očuvanja baterije.

3. Osvjetljenost ekrana podesite na automatsko određivanje

Iako osvjetljenost sami možete podešavati u padajućem meniju na klizaču za osvjetljenost, Google predlaže da uključite funkciju na telefonu koja bi je automatski mijenjala na osnovu uslova ambijentalnog osvetljenja. Ova opcija sama prilagođava osvjetljenost na optimalan nivo, u zavisnosti od vašeg okruženja.

Međutim, praktičnost ove preporuke varira. Iako automatska osvjetljenost može pomoći u uštedi baterije u situacijama kada uslovi osvjetljenja često variraju, to možda nije energetski najefikasniji izbor u svim scenarijima. Korisnici koji uglavnom koriste svoje Android telefone u uslovima stabilnog osvjetljenja, ručno podešavanje na niži nivo može dati bolje rezultate jer funkcija nije u upotrebi „svaki čas“.

4. Isključite zvuk ili vibraciju na tastaturi

Sledeći savjet odnosi se na isključivanje opcije koja je bila popularna prije desetak godina, a to je zvučno i vibrirajuće reagovanje tastature kada kucate. Ovaj savjet ne samo da poboljšava korisničko iskustvo eliminisanjem potencijalno dosadnih ometanja, već ujedno i štedi energiju baterije.

Kada kucate na tastaturi pametnog telefona i ona emituje zvuk ili vibraciju pri svakom dodiru tastera, on aktivira mehanizme povratne informacije haptičke funkcije uređaja. Da bi ovi mehanizmi funkcionisali potrebna im je energija, što će, logično, njihovim isključivanjem istu i uštedeti.

5. Google savjetuje kako da ograničite aplikacije koje troše mnogo baterije

Upravljanje korišćenjem aplikacija je ključno kada je u pitanju životni vijek baterije. Google predlaže da identifikujete i ograničite aplikacije koje troše značajnu količinu baterije. U novijim Android verzijama kao što je Android 12, možete da prilagodite režime baterije za pojedinačne aplikacije.

Odabirom strožeg režima optimizacije napajanja za određene aplikacije, sprječavate njihov rad u pozadini, čime se smanjuje potrošnja procesora i štedi energija. Ova funkcija je posebno korisna za one koji žele maksimalno da produže zdravlje baterije na svom uređaju.

6. Aktivirajte funkciju adaptivne baterije

Android funkcija Adaptive Battery je dizajnirana da pametno optimizuje potrošnju energije uređaja na osnovu vaših obrazaca korišćenja. Ova preporuka utemeljena je u ideji da vaš telefon može da nauči na koji način ga koristite i onda automatski prilagodi svoje „ponašanje“ u skladu sa tim. Tako bi čak i ako imate spori punjač, trebalo da smanji njegovo korišćenje.

Pomenuta funkcija analizira upotrebu vaših aplikacija i ograničava pozadinske procese za aplikacije koje ne koristite često.

7. Google savjetuje da obrišete naloge koje ne koristite

Tehnološki gigant Google savjetuje korisnike da obrišu naloge koje ne koriste, a povezani su sa njihovim Android uređajem. Mnogi ljudi imaju različite naloge, uključujući one za mejlove, društvene mreže i druge usluge, koji su sinhronizovani sa njihovim pametnim telefonima.

Upravo ovi nalozi mogu automatski da ažuriraju i sinhronizuju podatke, što može da iscrpi bateriju. Zbog toga, naloge koje ne koristite jednostavno obrišite ili ih barem više ne povezujte sa uređajem.

Da biste uklonili ove naloge idite u Settings, potom Passwords and accounts, odaberite nalog koji želite da uklonite sa uređaja i dodirnite „Remove account“. Tako ćete eliminisati nepotrebne pozadinske procese koji mogu da opterete procesor Android telefona.

8. Aktivirajte tamnu temu

Google savjeti za duži vek trajanja baterija Android telefona završavaju se preporukom za aktiviranje tamnog režima, odnosno tamne teme na uređaju. Ova tema transformiše korisnički interfejs korišćenjem tamnih boja, često crnih ili barem sivih da bi zamijenila tradicionalni svjetli i šareni dizajn.

To štedi bateriju jednostavno zato što je tip tehnologije ekrana koji se koristi za ovu funkciju drugačiji. Mnogi moderni pametni telefoni imaju AMOLED ekrane na kojima crni pikseli nisu osvjetljeni što ih isključuje. Na taj način, tamni režim rezultira smanjenom potrošnjom baterije.

Dodatni savjeti koji bi trebalo da pomognu produžite vijek baterije Android telefona

Umjesto mobilnih podataka, koristite Wi-Fi kad god je to moguće, s obzirom na to da on troši manje energije. Bluetooth i GPS bi takođe trebalo da budu isključeni ukoliko ih ne koriste u tom momentu.

Većina Android uređaja takođe posjeduje režim za uštedu energije kada baterija spadne na niži procenat prije nego što bi trebalo da se priključi na punjač. Njega možete uključiti jer ovaj režim automatski smanjuje osvjetljenost ekrana, onemogućava pozadinske funkcije i ograničava performanse.

Jedna od stvari koja bi takođe trebalo da vam pomogne je i redovno ažuriranje softvera, baš zato što ažuriranja ovog tipa često uključuju optimizaciju baterije uređaja. Praktična stvar koja bi takođe trebalo da pomogne je i izbjegavanje izlaganja telefona ekstremnim temperaturama.

Ukoliko telefon izložite jakom suncu, suviše visokoj toploti ili hladnoći, to može napraviti i fizička oštećenja na bateriji što će joj automatski skratiti životni vijek.

Jedna od zanimljivih stvari je i to da prodavnica aplikacija sadrži veliki broj onih sa ciljem optimizacije baterije. One vam tako mogu pomoći da identifikujete i onemogućite aplikacije koje troše bateriju.

Dodatni praktični savjet je redovno ponovno pokretanje, odnosno restartovanje uređaja koje može da pomogne da se očisti neiskorišćena memorija i tako produži zdravlje baterije.

Ipak, ukoliko nijedan od ovih savjeta ne pokaže rezultate, možda je vrijeme da razmislite o kupovini novog telefona ili eventualnom mijenjanju baterije uređaja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve