Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Google Maps potpuno mijenjaju svoj prikaz

Za početak, fokus funkcionalnosti Immersive View biće na velike svjetske metropole, poznate spomenike i lokacije, kao i na neke od popularnijih restorana

Kompanija Google je tokom svog I/O događaja najavila veliki broj unapređenja za sijaset svojih aplikacija, a jedno od svakako najzanimljivijih i najimpresivnijih, bar kada je softver u pitanju jeste unapređivanje iskustva korišćenja aplikacije Maps. Ova kompanija želi da korisnicima pruži još bogatije iskustvo od onoga koje trenutno pruža “Street View” funkcionalnost, koja je itekako nevjerovatna.

Immersive View

Sama kompanija Google naglašava kako priprema “apsolutno novo iskustvo za svoje korisnike”, a sama funkcionalnost zove se “Immersive View”. Pa šta će to toliko “imerzivno” donijeti ova nova funkcionalnost u aplikaciju Maps?

Ideja je da Immersive View korisnicima donese još detaljniji i realističniji prikaz određenih lokacija unutar Google Maps. Ako nas pitate, ovo je prava mala revolucija, skoro pa jednaka onoj koju je svojevremeno donio Street View.

Kako smo se tada oduševljavali dok smo istraživali fotografije svojih sokaka, tako ćemo se sada oduševljavati istraživanjem nekih od najatraktivnijih svjetskih lokacija u nečemu što liči na potpuno fotorealistično 3D okruženje. Dakle, skoro pa kao da ste stvarno tamo. Za početak, fokus funkcionalnosti Immersive View biće na velike svjetske metropole, poznate spomenike i lokacije, kao i na neke od popularnijih restorana.

Jednako interesantan je i način na koji je kompanija Google razvila ovu novu funkciju. Inženjeri ove kompanije upotrebili su kombinaciju naprednih kompjuterskih metoda i vještačke inteligencije kako sklopili milijarde fotografije napravljenih za potrebe servisa Street View i napravili trodimenzionalne reprodukcije nekih od najpoznatijih svjetskih lokacija.

Vještačka inteligencija je ključ

Sundar Pičai (Sundar Pichai), CEO kompanije Google, objasnio je kako nisu upotrebljavali dronove kako bi napravili fotografije koje su korišćene za Immersive View, već kako su do ovih impresivnih rezultata došli putem vještačke inteligencije.

Ali kompanija Google ne planira da stane, već će nam ponuditi i mogućnost da preko slajdera za promjenu doba dana vidjeti kako pojedine lokacije izgledaju u različitim periodima dana.

Jedina začkoljica jeste što kompanija Google u ovom trenutku ne planira da ovu funkcionalnost odmah omogući svim korisnicima na globalnom nivou. Pristup Immersive View funkciji dobiće prvo stanovnici velikih gradova poput Njujorka, Los Anđelesa, London, San Franciska i Tokija u kasnijem toku godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve