Nedjelja, 3 Marta, 2024
Rubrika:

Google je jednu od svojih najboljih opcija za pretragu učinio još boljom

Internet gigant je unaprijedio pretragu zasnovanu na citatima sa isječcima stranica koji tačno pokazuju mjesto gdje ćete pronaći pojam koji tražite. Na taj način izbjegavate potrebu da skrolujete kroz ogroman dokument samo da biste pronašli željenu frazu

Google pretraga sa navodnicima je postala mnogo bolja ukoliko tražite tačno mjesto na kome se traženi pojmovi pojavljuju na stranici. Internet gigant je unaprijedio pretragu zasnovanu na citatima sa isječcima stranica koji tačno pokazuju mjesto gdje ćete pronaći pojam koji tražite. Na taj način izbjegavate potrebu da skrolujete kroz ogroman dokument samo da biste pronašli željenu frazu.

Ranije vam je Google prikazivao rezultate koji su uključivali citiranu riječ ili frazu, ali mali isječak ispod linka u najvećem broju slučajeva nije pokazivao tačno gdje se ta fraza pojavljuje na stranici. Koliko puta vam se desilo da je pojam prikazan u rezultatima pretrage i da nakon odlaska na stranicu, ne možete pronaći traženi pojam.

U postu na blogu, predstavnik kompanije Google objašnjava zašto se to dešavalo: “ U prošlosti to nismo uvijek radili jer se ponekad citirani pojam pojavljuje u djelovima dokumenta koji nisu pogodni za kreiranje korisnih isečaka. Na primjer, riječ ili fraza može da se pojavi u stavci menija, navigacije stranice, pomoću kojih se krećete do različitih djelova sajta. Pravljenje isječaka oko ovakvih djelova uopšte nije lako razumljiv i čitljiv.

Google_search_update.jpg

Kao što je navedeno u postu na blogu, postoji nekoliko ograničenja citiranih pretraga. Neki tekst može biti sakriven u meta oznaci opisa ili alternativnom tekstu koji nije lako vidljiv na stranici,  ili je Google možda popisao stranicu kada je sadržala citirani termin koji je u međuvremenu uklonjen ili promjenjen. Kako prenosi The Verge, Google je promjenu podebljanog citiranog sadržaja sa isječcima web stranica uveo samo na računarima, ova opcija ne radi na mobilnim uređajima.

Opisano poboljšanje stiže kao rezultat činjenice da su ljudi koji koriste citate za pretragu zapravo „napredni korisnici“, više zainteresovani za precizno pronalaženje riječi i pojmova, nego za čitanje opisa sajtova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve