Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Google dodaje novu opciju pretraživanja u Chrome

Umjesto da koristite ključne riječi za pronalaženje onoga što tražite, dovoljna je na brzinu napravljena fotografija da biste potražili par cipela ili brzo identifikovali nepoznatu biljku u svojoj bašti

Google Lens je odličan način za pretraživanje weba sa vašeg mobilnog uređaja.

Korisnici Chrome Canary-a dobijaju prvi bash na Lens Region Search-u

Umjesto da koristite ključne riječi za pronalaženje onoga što tražite, dovoljna je na brzinu napravljena fotografija da biste potražili par cipela ili brzo identifikovali nepoznatu biljku u svojoj bašti. Ali alat je još svestraniji od toga. Takođe se može koristiti za prevođenje znakova i drugog teksta na strane jezike, rješavanje matematičkih formula ili samo kopiranje velikih odjeljaka odštampanog teksta kako biste uštedjeli ručno prekucavanje. Sada Google donosi opcije zasnovane na Lensu u Chrome na desktop računare, dodavanjem novih opcija u pretragu. Nova funkcija vam omogućava da iskoristite snagu Google Lens-a i koristite ga za pretragu odeljka stranice na webu. Može se koristiti za pretraživanje slika, teksta i još mnogo toga. Postoji nekoliko stvari koje treba da uradite da biste mogli da iskoristite nove funkcije pretraživanja koje je Google dodao u Chrome. Prije svega, morate da koristite da koristite najnoviju Canary verziju Chrome-a. Drugo, moraćete da podesite Chrome, jer funkcija nije podrazumijevano omogućena:

Pokrennite Chrome Canary i posetite chrome://flags;
Potražite Enable Lens Region Search;
U padajućem meniju izaberite Enabled;
Restartujte Chrome.

Nakon ovoga, novom alatu za pretragu možete pristupiti jednostavnim klikom na stranicu. U kontekstnom meniju trebalo bi da vidite novi dio pretraživanja sa opcijom Google Lens. Ovo je vaša polazna tačka za pretraživanje. Sljedeća stvar koju ćete morati da uradite je da nacrtate okvir oko dijela stranice koji biste željeli da koristite kao osnovu za pretragu – baš kao da koristite alatku za izbor u foto editoru. Možete da uokvirite sliku na stranici da biste pronašli druge instance – ili slične slike – bilo gdje drugdje na mreži, ili možete da izaberete tekst koji ćete sačuvati da ne biste morali da kucate. Eksperimentišite i vidite šta vam odgovara. Trenutno Google-ova primjena djeluje pomalo nestabilno, ali to nije sasvim iznenađujuće jer gledamo neobjavljenu Canary verziju Chrome-a. Teško je zamisliti da Google neće dramatično poboljšati stvari prije šireg predstavljanja kasnije tokom godine. Pošto se Lens pokazao kao popularna i moćna opcija za mobilne korisnike, sjajno je videti da Google korisnicima desktop-a pruža vrlo slične alate.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve