Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Godina u potrazi: Gugl objavio šta smo najviše pretraživali u 2023.

U domenu vijesti na vrhu liste sa najviše potraga bio je tekući rat između Izraela i Hamasa, prema globalnim podacima Gugla, a slijedili su upiti vezani za malu podmornicu u obilasku Titanika koja se raspala u junu, kao i razorni zemljotresi u Siriji i Turskoj u febrauru

Tehnološki gigant Gugl, sa sjedištem u Kaliforniji, objavio je pregled najčešćih upita tokom 2023. godine u svom redovnom prikazu “Godina u potrazi”, gdje se ističu nezaboravni trenuci iz pop kulture, gubitak omiljenih poznatih ličnosti i tragične vijesti sa posledicama na cijeli svijet.

U domenu vijesti na vrhu liste sa najviše potraga bio je tekući rat između Izraela i Hamasa, prema globalnim podacima Gugla, a slijedili su upiti vezani za malu podmornicu u obilasku Titanika koja se raspala u junu, kao i razorni zemljotresi u Siriji i Turskoj u febrauru.

Osoba za koju su se korisnici najviše raspitivali preko Gugla ove godine bio je igrač Bafalo Bilsa Damar Hamlin, koji je doživeo srčani udar na terenu tokom utakmice u januaru, ali se od tada vratio na NFL takmičenja uz veliko slavlje.

Slijedi glumac Džeremi Rener koji je preživeo tešku nesreću sa čistačem snega početkom 2023. godine.

Pokojni glumac Metju Peri i pjevačica Tina Tarner predvode u potragama kada je riječ o umrlim poznatim ličnostima.

Iz domena zabave, film „Barbi“ dominira u potragama na Guglu iz svijeta filma ove godine, a sledi „Openhajmer“ i indijski triler „Džavan“. Simultani početak prikazivanja filmova „Barbi“ i „Openhajmer“ u bioskopima u julu, koji je izazvao toliko interesovanje, stvorilo je kulturni fenomen nazvan „Barbihajmer“, spajanjem naziva dva filma.

Na televiziji serije „The Last of US“, „Wedneseday“ i „Džini i Džordžija“ su tri vodeće serije oko koje su se interesovali korisnici Gugla 2023. godine.

Za muziku glavna potraga bila je za pjesmu „Idol“ sastava Joasobi. Slijedili su „Try That in A Small Town“ Džejsona Aldina koja je skočila na top listama posle kontroverze ljetos i posle toga “Bzrp Music Sessions, Vol. 53” Šakire i Bizarapa.

I to je tek vrh ledenog brijega Guglovih glavnih trendova za potrage.

Inter Majami, novi dom argentinske super zvezde Lionela Mesija, predvodio je u trendovima Gugla za sportske timove.

A posebno u SAD-u mnogi korisnicu proveli su 2023.godinu pitajući zašto su toliko skupa jaja, karte za koncerte Tejlor Svift. Riječ „riz“ koju je nedavno Oksford proglasio riječju godine, predvodi među upitima za definiciju sleng riječi.

Gugl je saopštio da je prikupljao svoje podatke o pretragama za 2023. godinu od 1. januara do 27. novembra ove godine.

Gugl nije jedini koji objavluje godišnje podatke kako se približava kraj 2023. godine. Prošle nedelje, na primjer, onlajn encikopledija Vikipedija objavila je spisak najposećenijih članaka u ovoj godini, kao i broj ukupnih pregleda, u kojima predvodi ChatGPT.

Da oblježi svoj 25 rođendan Gugl je takođe objavio podatke o najčešćim pregledima „svih vremena“ po raznim kategorijama. Od 2004. godine, kada su podaci o trendovima kompanije prvo postali dostupni globalno, najviše pretraga za dobitnika Gremija svih vremena bilo je za Bijonse, dok je portugalski fudbaler Kristijano Ronaldo imao najviše pregleda među sportistima, a najviše pretraživan film je Hari Poter.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve