Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

Firefox 88 bi mogao da vas natjera da razmislite o promjeni

Možda je najveća ispravka u Firefox-u 88 da će browser sada izolovati window.name data na web lokaciju koja ga je kreirala, kako bi zaštitio od cross-site ugrožavanja privatnosti

Mozilla je najavila pokretanje najnovije verzije svog browsera, a Firefox 88 uključuje brojne nove funkcije.

Najnovije izdanje Firefox-a pomaže u zaštiti privatnosti

Novine pomažu korisnicima da ostanu produktivni na mreži, istovremeno štiteći i njihovu privatnost. Za one koji često rade sa PDF datotekama u svom browseru, kompanija je dodala podršku za JavaScript ugrađen u PDF datoteke. Ovo može biti vrlo korisno, jer neki PDF obrasci koriste JavaScript za validaciju, kao i za druge interaktivne funkcije. Korisnike koji pokreću Firefox na Linuxu, vjerovatno će obradovati činjenica da je sada podržano glatko zumiranje prstima pomoću trackpad-a, a kada je riječ o štampanju iz browsera, jedinice margina su sada lokalizovane.

Pored ovih novih funkcija, Mozilla je takođe unijela nekoliko promjena u Firefox objavljivanjem verzije 88 svog browsera. Na primjer, Firefox više neće tražiti od korisnika pristup mikrofonu ili kameri ako su im u proteklih 50 sekundi već odobrili pristup, funkcija „Take a Screenshot” uklonjena je iz menija Page Actions na URL baru – sada možete da ga pronađete desnim klikom da biste otvorili kontekstni meni. Podrška za FTP je onemogućena prije nego što bude potpuno uklonjena kada se Firefox 90 lansira ovog ljeta. Možda je najveća ispravka u Firefox-u 88 da će browser sada izolovati window.name data na web lokaciju koja ga je kreirala, kako bi zaštitio od cross-site ugrožavanja privatnosti. Od kraja 1990-ih, web browseri su učinili window.name property dostupnim web stranicama kao mjesto za čuvanje podataka.

Nažalost, podacima uskladištenim u window.name, dozvoljeno je da standardna pravila browsera propuštaju između web lokacija, što omogućava tragačima da identifikuju korisnike ili vide njihovu istoriju pregledanja. Da bi ovo spriječio, Firefox sada ograničava svojstvo window.name na web lokaciju koja ga je kreirala. Kako se veći dio našeg posla sada obavlja iz browsera, posebno dok radimo od kuće, prelazak sa Microsoft Edge-a ili Google Chrome-a na Mozilla Firefox može biti pravi izbor ako želite da dodatno zaštitite svoju privatnost i spriječite praćenje na mreži.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve