Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

Facebook i Instagram povećavaju bezbjednost

Prema podrazumijevanim postavkama, tinejdžeri koji nisu prijatelji neće moći međusobno da šalju poruke na Facebook-u i Instagram-u

Tokom 2021. godine, Meta je ograničila da odrasle osobe na Instagramu ne mogu da šalju poruke korisnicima mlađim od 18 godina koji ih ne prate. Sada, platforma proširuje to pravilo. Meta želi da zaštiti mlađe tinejdžere od potencijalno neželjenog kontakta. Korisnici mlađi od 16 godina i 18 godina, u zavisnosti od zemlje u kojoj se nalaze, ne mogu više da primaju poruke od bilo koga ko ih ne prati prema podrazumijevanim postavkama. Takođe, isto važi i ako poruke šalju njihovi vršnjaci.

Nove sigurnosne mjere

Ova nova sigurnosna mjera odnosi se i na Instagram i na Messenger. Posebno za Messenger, mladi korisnici će moći da primaju poruke samo od prijatelja sa Facebooka ili ljudi u njihovim telefonskim kontaktima. Nova postavka je podrazumijevano omogućena. Shodno tome, tinejdžeri koji imaju naloge pod nadzorom roditelja moraće da dobiju odobrenje svojih staratelja za bilo koje promjene. Naravno, postavka će zavisiti od navedenog uzrasta korisnika i Metine tehnologije dizajnirane za predviđanje godina ljudi. Tehnologija nije stopostotno nepogrješiva.

“Noćni podsticaji”

“Želimo da tinejdžeri imaju sigurna i primjerena iskustva na našim aplikacijama”, navodi Meta. Ranije ovog mjeseca, Meta je najavila da će početi da skriva sadržaj vezan za samopovređivanje, eksplicitno nasilje, poremećaje u ishrani i druge štetne teme od tinejdžera na Instagram-u i Facebook-u. Ako je korisnik mlađi od 16 godina, neće vidjeti objave sa tim temama i u svojim pričama čak i ako ih dijele nalozi koje prate. Takođe, platforma je nedavno predstavila funkciju svijesti koja će slati “noćne podsticaje” tinejdžerima mlađim od 18 godina. Tinejdžeri će dobijati obavještenja da zatvore aplikaciju i idu na spavanje ako pretražuju više od 10 minuta.

Meta je napravila ove promjene nakon što je suočena sa tužbama. Tužbe se odnose na to kako štiti svoju mlađu korisničku bazu. Grupnu tužbu su podnijele 33 države. Prema tužbi, kompanija navodno aktivno cilja na djecu mlađu od 13 godina. Platforma navodno nastavlja prikupljanje njihovih podataka čak i kada već znaju njihove godine.

Wall Street Journal takođe optužuje Instagram da prikazuje “rizične snimke djece kao i otvoreno seksualne video snimke za odrasle” nalozima koji prate tinejdžerske uticajne ličnosti. U decembru 2023. godine, savezna država Novi Meksiko tužila je Metu tvrdeći da algoritmi Facebooka i Instagrama preporučuju seksualni sadržaj maloljetnicima. Prema izvještajima Wall Street Journal-a, svakodnevno je bilo uznemiravano preko 100.000 djece na Facebook-u i Instagram-u. To ukazuje na potrebu za strožim mjerama na ovim platformama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve