Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

Evropa uspješno lansirala letilicu koja će istraživati mjesece Jupitera

Jupiter Ice Moons Explorer (JUICE) će istraživati Evrope, Kalisto i Ganimed mjesece Jupitera u potrazi za životom, a očekuje se da će do njih stići za 8 godina

Poslije jednodnevnog kašnjenja zbog lošeg vremena, raketa Ariane 5 uspješno je poletjela iz Francuske Gvajane u petak ujutro noseći svemirski brod JUICE koji će istraživati mjesece Jupitera. Otprilike 40 minuta nakon lansiranja, Evropska svemirska agencija je uspješno preuzela kontrolu nad letilicom nakon što se odvojila od gornjeg dijela rakete.Iako kritičan, ovo je samo prvi korak na dugom putovanju u svemir za sondu, koja će narednih osam godina putovati do Jupitera. Ali sa zdravim svemirskim brodom i dobrom putanjom, ovo je najbolji mogući početak misije kojem su se evropski naučnici mogli nadati.

Istraživanje najintrigantnijih mjeseca Jupitera

Sa masom od 6 tona, Jupiter Ice Moons Exlorer – JUICE, je najveća misija ka dubokom svemiru koju je lansirala Evropska svemirska agencija i jedna je od najvećih misija bilo koje nacije ka spoljnim planetama, prenosi ArsTechnica.

Evropska svemirska agencija ranije je obavljala velike naučne misije, uključujući hrabro sletanje svemirske letelice Rosetta na kometu 2014. godine, što je privuklo pažnju širom svijeta. Evropa je takođe izgradila Huygens letilicu koja je letjela na NASA svemirskom brodu Cassini do Saturna, a zatim sletio na mjesec Titan.

Jupiter Ice Moons Explorer (JUICE)

JUICE letilica je koštala oko 1,5 milijardi eura, i prva je misija Evropske svemirske agencije L-klase, koje su namhenjene da bude vodeće za svemirsku agenciju i da lete samo jednom u deset godina. Konkretno, misiju je odabrala Evropska svemirska agencija 2012. godine, a prvobitni ciljani datum lansiranja je propušten samo za godinu dana. Svemirski brod je napravio Airbus Defense & Space.

Evropa je odlučila da sprovede misiju nakon što su NASA sonde Galileo i Cassini otkrile da su neki od mjeseci oko Jupitera i Saturna prekriveni ledom i vjerovatno kriju velike, podzemne okeane u kojima bi mogao postojati život mikroba.

“Sljedeći logičan korak je zaista bio da se vratimo na Jupiter sa poboljšanom instrumentacijom za detaljno proučavanje tih okeana”, rekao je Nikolas Altobeli, planetarni naučnik iz Evropske svemirske agencije uključen u misiju JUICE. “Imajući ovo na umu, željeli smo da vidimo da li su to moguća staništa za život.”

Pošto je svemirska letelica tako masivna, biće joj potrebno nekoliko planetarnih preleta da bi se prikupila energija da bi stigla do Jovijanskog sistema. Nakon lansiranja, JUICE će tri puta letjeti pored Zemlje, kao i Venere, prije nego što uđe u orbitu oko Jupitera 2031. Zatim će, od 2031. do 2034. godine, napraviti skoro tri desetine preleta oko Ganimede, Evrope i Kalista, detaljno istražujući njihove ledene površine.

Najbolji pogled na mjesece Jupitera

JUICE će se spustiti na 200 km od nekih od ovih mjeseca, dajući nam daleko najbolji pogled na njih. Među njegovim instrumentima su optička kamera visoke rezolucije po imenu Janus, spektrometar, radar koji prodire u led, magnetometar i još mnogo toga. Ako sve na brodu sve bude radilo kako je dizajnirano, informacije koje donese bi trebalo da budu jedne od najbitnijih ikada, kada je u pitanju istraživanje planeta Sunčevog sistema.

Ova misija ima mnogo naučnih ciljeva, uključujući razumijevanje formiranja Jupiterovih mjeseci i kako su se promijenili i postali veoma različiti jedni od drugih.

Nakon mnogih orbita oko Jupitera, krajem 2034. planirano je da JUICE uđe u orbitu oko Ganimede, gdje će ostati još godinu dana. Ovo će biti delikatan manevar, jer nijedna svemirska letilica nikada nije otišla u orbitu oko nekog mjeseca osim našeg.

“Ovo je definitivno prva i veoma je složena navigacija”, rekao je Altobeli. “Ali Ganimed je zaista interesantan mjesec. Ima svoje magnetno polje, a na osnovu Galileovih podataka sumnjamo da ima unutrašnji okean. Nadamo se da ćemo izvršiti najdetaljniju analizu unutrašnjosti mjeseca koja je ikada urađena.”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve