Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

EU zvanično otvara Kancelariju za vještačku inteligenciju

Kancelarija će zapošljavati oko 100 ljudi, od kojih će 20 biti premješteni iz Generalnog direktorata za komunikacijske mreže, sadržaj i tehnologiju (DG Connect), dok će ostali, uključujući nacionalne stručnjake, biti angažovani u narednim sedmicama

Kancelarija Evropske unije za vještačku inteligenciju zvanično je danas otvorena, a među njenim glavnim zadacima biće nadgledanje primjene Zakona o vještačkoj inteligenciji, identifikovanje potencijalnih rizika i kršenja pravila i podsticanje korišćenja pouzdane vještačke inteligencije.

Kancelarija će zapošljavati oko 100 ljudi, od kojih će 20 biti premješteni iz Generalnog direktorata za komunikacijske mreže, sadržaj i tehnologiju (DG Connect), dok će ostali, uključujući nacionalne stručnjake, biti angažovani u narednim sedmicama.

U nadležnosti nove kancelarije biće, između ostalog, nadgledanje i sprovođenje poštovanja pravila Zakona o vještačkoj inteligenciji o modelima vještačke inteligencije opšte namjene i kreiranje kodeksa prakse, smjernica i alata za evaluaciju,

”Evropska kancelarija za vještačku inteligenciju biće centar stručnosti u oblasti vještačke inteligencije širom EU. Imaće ključnu ulogu u sprovođenju Zakona o vještačkoj inteligenciji, posebno za vještačku inteligenciju opšte namjene, podsticaće razvoj i upotrebu vjerodostojne vještačke inteligencije i međunarodnu saradnju”, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Kancelarija će takođe raditi na unapređenju mjera i politika za iskorišćavanje društvenih i ekonomskih koristi vještačke inteligencije širom EU, pružaće savjete o najboljim praksama i podsticati inovativne ekosisteme pouzdane vještačke inteligencije sa ciljem povećanja konkurentnosti i ekonomskog rasta EU.

Generalni direktor DG Connect Roberto Viola rekao je da je Kancelarija za vještačku inteligenciju napravljena “da zapravo koristi moć, uključujući u smislu potencijalnih sankcija ili intervencija na tržištu”.

To bi bili “ekstremni scenariji”, rekao je Viola, ali njegova poruka je bila jasna: kompanije koje koriste vještačku inteligenciju treba da obrate pažnju, piše briselski portal Politiko.

Kancelarija je osnovana u okviru Evropske komisije i čini “temelj jedinstvenog evropskog sistema upravljanja vještačkom inteligencijom”, saopštila je EK.

U svom radu će sarađivati sa državama članicama i širom stručnom zajednicom i osiguraće strateški, koherentan i efikasan evropski pristup vještačkoj inteligenciji na međunarodnom nivou, a očekuje se da će postati globalna referentna tačka.

Kancelarija je počela sa radom pruhe zvaničnog usvajanja Zakona o vještačkoj inteligenciji, o kojem su Evropski parlament i Savjet EU postigli politički sporazum u decembru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve