Petak, 14 Juna, 2024
Rubrika:

EU istražuje primjenu tehničkih pravila booking.com

Evropska komisija je odredila stroge obaveze za booking.com

Booking.com je određen kao „čuvar vrata“ što podrazumijeva podvrgavanje strogim obavezama prema EU. EU je istakla da provjerava način rada bookinga i čini se da će novu istragu ponovo preusmjeriti na utvrđivanje statusa društvene mreže X.

Online oglašavanje na TikToku i X nisu kvalifikovane kao „čuvari vrata“ prema Zakonu o digitalnim tržištima EU. Booking.com potpada pod DMA za razliku od X i TikToka. Evropska Unija je otvorila istragu kako bi procijenila na koji način X ugrožava booking.com.

Apsurdnost DMA se sastoji od sljedećeg: regulatorno tijelo imenuje nekoga za „čuvara vrata“. Sada je to booking.com. Od momenta imenovanja, kompanija ima šest mjeseci da podnese detaljan izvještaj o usklađenosti sa zakonskim pravilima. Ukoliko neka pravila DMA nisu primjenjena, obaveza Komisije je da utvrdi način na koji je to moguće sprovesti.

Ukoliko „čuvar vrata“ ne poštuje DMA, Komisija može da mu izrekne novčanu kaznu od 10% ukupnog svjetskog prometa, a u slučaju ponovog kršenja i do 20%. Osim toga, može da se koristi ograničenjem preuzimanja.

Tokom prošle godine za „čuvara vrata“ imenovani su Alphabet, Amazon, Apple, Meta i Microsoft.

Ovaj zakon kao i ponašanje Evropske komisije samo pokazuje njihovu infantilnost i alavost. Jedina uloga ovog zakona je skupljanje harača dok suštinskih promjena niti ima niti će biti. Državne regulative nisu u stanju da obuzdaju ili ogranične uticaj privatnog kapitala. Ovaj zakon liči na igranje djece iz vrtića kojima je data trenutna moć. Ono što EU kao političkoj zajednici promiče je nova era koja dolazi i koja će je sama obrisati. Upravo na primjeru odnosa prema AI eri i tehnološkim gigantima u najvećoj mjeri se vidi besmislenost postojanja organizacije kao što je EU i njena nemoć da suštinski utiče na bilo šta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve