Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

EU istražuje Metu zbog zabrinutosti oko maloljetnika

Meta je kontinuirano neuspješno davala prioritet bezbjednosti mladih. Prethodni alarmantni incidenti uključuju algoritam Instagrama koji predlaže sadržaj koji prikazuje seksualnu eksploataciju djece

Meta se ponovo našla na udaru zbog svojih metoda (ili njihovih nedostatka) zaštite djece.

Evropska komisija je pokrenula formalni postupak kako bi utvrdila da li je Meta prekršila Zakon o digitalnim uslugama (DSA) doprinoseći zavisnosti djece od društvenih mreža. I navodno ne osiguravajući visok nivo bezbjednosti i privatnosti za njih.

Istraga Komisije će posebno ispitati da li Meta pravilno procjenjuje i djeluje protiv rizika koje donose interfejsi njenih platformi. Zabrinuti su zbog toga kako dizajn ovih platformi može “iskoristiti slabosti i neiskustvo maloljetnika i izazvati zavisničko ponašanje. Zatim, kako može pojačati takozvani „rabbit hole“ efekat. Takva procjena je potrebna da bi se suprotstavilo potencijalnim rizicima za ostvarivanje osnovnog prava na fizičko i mentalno blagostanje djece, kao i poštovanje njihovih prava.”

Postupak će takođe istražiti da li Meta preduzima potrebne korake da spriječi maloljetnike u pristupu neprimjernom sadržaju. Da li ima efikasne alate za verifikaciju starosti. Takođe i da li maloljetnici imaju jednostavne, snažne alate za privatnost, poput podrazumevanih podešavanja.

DSA postavlja standarde za veoma velike online platforme i pretraživače (one sa 45 miliona ili više mesječnih korisnika u EU) poput Mete. Obaveze za određene kompanije uključuju transparentnost o oglašavanju i odlukama o moderiranju sadržaja. Zatim dijeljenje podataka sa Komisijom i ispitivanje rizika koje njihovi sistemi predstavljaju u oblastima kao što su rodno zasnovano nasilje, mentalno zdravlje i zaštita maloljetnika.

Meta je na formalni postupak odgovorila ukazujući na određene funkcije. To su postavke roditeljskog nadzora, tihi režim i automatsko ograničavanje sadržaja za tinejdžere.

“Želimo da mladi imaju bezbjedna, primjerena iskustva na internetu. Proveli smo deceniju razvijajući više od 50 alata i politika dizajniranih da ih zaštite. Ovo je izazov sa kojim se suočava cijela industrija. Radujemo se što ćemo podijeliti detalje našeg rada sa Evropskom komisijom,” rekao je portparol Mete.

Međutim, Meta je kontinuirano neuspješno davala prioritet bezbjednosti mladih. Prethodni alarmantni incidenti uključuju algoritam Instagrama koji predlaže sadržaj koji prikazuje seksualnu eksploataciju djece.

Zatim tu je i tvrdnja da dizajnira svoje platforme da budu zavisničke za mlade dok predlaže psihološki štetan sadržaj, kao što je promocija poremećaja ishrane i dismorfije tijela.

Meta je takođe poznata kao centar dezinformacija za ljude svih uzrasta. Komisija je već pokrenula formalni postupak protiv kompanije 30. aprila. Između ostalog zbog zabrinutosti oko obmanjujućeg oglašavanja, pristupa podacima za istraživače i nedostatka “efikasnog alata treće strane za praćenje građanskog diskursa u realnom vremenu kao i praćenje izbora”.

Jedan od razloga za zabrinutost je Evropski parlament. Ranije ove godine, Meta je najavila da će CrowdTangle, alat koji javno prikazuje kako se lažne vijesti i teorije zavjere šire po Facebooku i Instagramu, biti potpuno ugašen u avgustu.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve