Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Emotikoni i medicina: Komunikacija s pacijentima

Pacijenti koji nemaju sposobnost govora, ili ne govore istim jezikom kao onaj koji ih liječi, na ovaj način bi mogli da objasne gdje osećaju nelagodu

Ljekar po imenu Shuhan He tvrdi da je medicini potrebno još emotikona. U pitanju je stručnjak koji je kreatorima već pomogao u kreiranju simbola za srce i pluća, a radi se o sličicama na kojima su anatomski organi, ne crveno srce na koje smo navikli.

Shuhan He tvrdi da bi veći broj medicinskih simbola poboljšao komunikaciju s pacijentima. Različiti simboli iz ove oblasti su već ušli u Unicode Standard, poput stetoskopa, slušnih pomagala, mikroba, te drugih. Ljekari se nadaju da će još više emotikona ući u ovu zbirku, a kako bi se koristili u medicinskom kontekstu.

He podsjeća da se ilustracije koje liče na emotikone već neko vrijeme koriste u medicini, pa na primjer Wong-Bakerova skala bola na jednom kraju ima lice koje se smije, a na drugom ono koje plače. Prvobitno je kreirana za djecu, ali se sada koristi među svim starosnim grupama, budući da je, kako se tvrdi, bolja nego verbalna komunikacija.

PCPress.rs Image

Čak bi i pacijenti koji nemaju sposobnost govora, ili ne govore istim jezikom kao onaj koji ih liječi, na ovaj način mogli da objasne gdje osećaju nelagodu. Istina je da emotikoni nisu jedan od glavnih prioriteta u liječenju, ali He ističe da bi bolja komunikacija uticala i na druge aspekte. Za njega je, kako kaže, komunikacija u samom centru, te osnovni preduslov za dobro obavljen posao.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve