Srijeda, 26 Juna, 2024
Rubrika:

Danas je 50. rođendan Interneta

Na današnji dan 1969. godine u 22.30 časova u laboratoriji na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu, prva elektronska poruka poslata je sa jednog kompjutera na drugi

Danas se obilježava Svjetski dan Interneta, 29. oktobra 1969. godine poslata je prva elektronska poruka sa Univerziteta u Kaliforniji.

Puštanje u pogon onoga što danas znamo kao Internet

Na današnji dan 1969. godine u 22.30 časova u laboratoriji na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu, prva elektronska poruka poslata je sa jednog kompjutera na drugi.

Profesor informatike Lionard Klajnrok nadzirao je apsolventa Čarlija Klajna, koji je poslao poruku preko računarske mreže programeru Bilu Duvalu.

Iako poruka nije inspirativna ili previše misaona, ona je bila vrlo značajna. Klajn je otkucao slova “L” i “O”. Duval je poruku primio prije nego što se sistem srušio.

“Željeli smo samo da pošaljemo jednostavnu reč ‘login’ (prijava) na Stenford istraživački institut”, rekao je Klajnrok.

Poruka, koja se sastojala od jedne riječi “login”, poslata je u cjelosti nakon sat vremena.

Tim činom je začet ARPANET (Research Projects Agency Network) i mreža iz koje će kasnije nastati internet je rođena.

Uprkos činjenici da je prvo slanje poruke propalo zbog pada sistema, 2005. godine je utvrđeno, da se dan u kom je poslata prva elektronska poruka, obilježava kao Međunarodni dan Interneta.

Internet “proslavlja rođendan”, 30. aprila, jer je tog datuma 1993. godine, CERN objavio da je napravio World Wide Web (www), besplatnu i dostupnu tehnologiju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve