Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

ChatGPT se vraća u Italiju nakon zabrane

Ittalijansko tijelo za zaštitu podataka je optužio ChatGPT da nezakonito prikuplja podatke korisnika i da nije spriječio maloljetne korisnike da pristupe neprikladnom materijalu, što je dovelo do toga da OpenAI blokira ChatGPT u zemlji

Proizvođač ChatGPT-a OpenAI vratio je pristup svojoj usluzi u Italiji, rekavši da je implementirao promjene kako bi zadovoljio italijanske regulatore. „ChatGPT je ponovo dostupan našim korisnicima u Italiji“, navodi se u saopštenju koje je objavila Associated Press . „Uzbuđeni smo što im možemo poželjeti dobrodošlicu i ostajemo posvećeni zaštiti njihove privatnosti”.

OpenAI je saopštio da je „obratio ili razjasnio“ pitanja koja je pokrenulo italijansko tijelo za zaštitu podataka (ili GPDP) krajem marta. GPDP je optužio ChatGPT da nezakonito prikuplja podatke korisnika i da nije spriječio maloljetne korisnike da pristupe neprikladnom materijalu, što je dovelo do toga da OpenAI blokira ChatGPT u zemlji. Kompanija je dobila 20 dana da riješi probleme, a regulatori su sredinom aprila rekli da bi se ChatGPT mogao vratiti ako to učini do 30. aprila.

Među promjenama, OpenAI je povezao The Verge sa novim obrascem koji korisnici EU mogu podnijeti za uklanjanje ličnih podataka u skladu sa Opštom evropskom uredbom o zaštiti podataka (GDPR). Takođe se kaže da će nova alatka verifikovati starost korisnika nakon registracije u Italiji, a objavio je i članak centra za pomoć koji opisuje kako OpenAI i ChatGPT prikupljaju lične podatke, uključujući informacije o kontaktiranju svog službenika za zaštitu podataka na osnovu GDPR-a.

U saopštenju koje je objavio AP, navodi se da „pozdravlja mjere koje je OpenAI primijenio“ i poziva OpenAI da se pridržava daljih promjena u verifikaciji uzrasta i kampanje javnosti da informiše Italijane o njihovom pravu da odustanu od prikupljanja podataka.

Čini se da do sada nijedna od ovih promjena nije dramatično promijenila način na koji ChatGPT funkcioniše u Italiji. Ali OpenAI će se gotovo sigurno suočiti sa daljim izazovima. Španija, Kanada i druge zemlje su otvorile ili razmatraju otvaranje istrage o svojoj praksi, uključujući kako prikuplja podatke o obuci za svoj veliki jezički model i koje informacije taj model proizvodi za korisnike. Evropski zakonodavci unapređuju Zakon o vještačkoj inteligenciji, koji bi mogao da doda dodatne zahtjeve za kompanije kao što je OpenAI — što potencijalno uključuje neka značajna nova otkrivanja informacija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve