Nedjelja, 14 Aprila, 2024
Rubrika:

ChatGPT dobija ”pamćenje”

Memorija radi na jedan od dva načina. Možete da kažete ChatGPT-u da zapamti nešto specifično o vama: uvijek pišete kod u Javascript-u, vaš šef se zove Ana, vaše dijete je alergično na slatki krompir. Ili ChatGPT može jednostavno pokušati da prikupi te detalje tokom vremena, čuvajući informacije o vama dok postavljate pitanja i dobijate odgovore

Razgovor sa AI chatbotom posle nekog vremena može izgledati kao Dan mrmota, jer mu po ko zna koji put kažete kako vam se dopadaju formatirani mejlovi i koje ste od onih „zabavnih stvari koje treba raditi ovog vikenda“ već uradili šest puta. OpenAI pokušava to da popravi i na veliki način personalizuje sopstvenog bota. Uvodi „memoriju“ za ChatGPT, što će omogućiti botu da zapamti informacije o vama i vašim razgovorima tokom vremena.

Memorija radi na jedan od dva načina. Možete da kažete ChatGPT-u da zapamti nešto specifično o vama: uvijek pišete kod u Javascript-u, vaš šef se zove Ana, vaše dijete je alergično na slatki krompir. Ili ChatGPT može jednostavno pokušati da prikupi te detalje tokom vremena, čuvajući informacije o vama dok postavljate pitanja i dobijate odgovore. U oba slučaja, cilj je da se ChatGPT osjeća malo ličnije i malo pametnije, bez potrebe da ga svaki put podsjećate.

Svaki prilagođeni GPT koji koristite imaće i svoju memoriju. OpenAI koristi GPT za knjige kao primjer: sa uključenom memorijom, može automatski da zapamti koje ste knjige već pročitali i koje žanrove najviše volite. Postoji mnogo mesta u GPT prodavnici za koja možete zamisliti da bi memorija mogla biti korisna. Tutor Me bi mogao da ponudi mnogo bolje dugoročno opterećenje kursa kada zna šta znate; Kajak bi mogao da ide pravo do vaših omiljenih avio-kompanija i hotela; GymStreak može pratiti vaš napredak tokom vremena

Na mnogo načina, memorija je funkcija koja je ChatGPT-u očajnički potrebna. To je takođe potpuno minsko polje. Strategija OpenAI ovde zvuči mnogo kao način na koji druge internet usluge uče o vama – gledaju kako upravljate njihovim uslugama, uče o tome šta tražite ili kliknete na ili volite ili bilo šta drugo, i razvijaju vaš profil tokom vremena.

Taj pristup, naravno, čini da se mnogi ljudi osjećaju neprijatno! Mnogi korisnici su već oprezni da njihova pitanja i poruke otvaraju OpenAI i vraćaju ih u sistem kao podatke za obuku kako bi pomogli da se bot još više personalizuje; ideja da ChatGPT „poznaje“ korisnike je i kul i jeziva.

OpenAI kaže da drži korisnike u kontroli memorije ChatGPT-a i da je obučio sistem da ne pamti osetljive stvari kao što su informacije o vašem zdravlju. Uvek možete da pitate ChatGPT šta zna o vama i da kažete botu da nešto zaboravi ili da to ukloni u novom odeljku podešavanja za upravljanje memorijom. OpenAI takođe predstavlja privremeno ćaskanje kao neku vrstu anonimnog režima: način da vodite brzi razgovor bez uticaja na sećanja ChatGPT-a o vama. Takođe možete da ga potpuno isključite na cijelom nalogu.

Podrazumijevano, memorija će biti uključena, a OpenAI kaže da će se memorije koristiti za obuku svojih modela u budućnosti. Za sada, memorija je samo test, otvoren za „mali dio“ korisnika, rekla je kompanija u svom blog postu najavljujući ovu funkciju. Ali lako je zamisliti koliko brzo bi ovo moglo postati suštinski dio načina na koji komuniciramo sa ChatGPT-om, u dobru ili u zlu. Botovi postaju pametniji i veoma brzo nas upoznaju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve