Nedjelja, 14 Aprila, 2024
Rubrika:

Bitcoin je dostigao najniži nivo od prošle godine

Pad bitcoina prouzrokovan je rasprodajama na berzama koje su, pored akcija kompanija, zahvatile i digitalnu valutu

Bitcoin je pao za oko deset odsto i njegova trenutna vrijednost sada iznosi 35.848 dolara, što je njegova najniža vrijednost od početka 2022. godine.

Vrijednost Bitcoina naglo pada

Pad bitcoina prouzrokovan je rasprodajama na berzama koje su, pored akcija kompanija, zahvatile i digitalnu valutu. Pad dolazi nakon što je, indeks Dow Jones izgubio više od 1000 bodova. Tehnološki indeks Nasdaq zabilježio je pad od pet odsto. Bitcoin je ostao u ekvivalenciji sa tržištima kapitala, tako da su usponi i padovi akcija odrazili na vrijednost kriptovalute.

Takođe, na cijenu je uticalo i povećanje kamatnih stopa, odluka Federalnih rezervi zbog koje se na globalnim tržištima javio strah da bi američka ekonomija mogla ući u finansijsku krizu.

Bitcoin je sada pao za više od 50 odsto u odnosu na vršnu cijenu od 68.990,90 dolara u novembru 2021.godine.

Bitcoin je izgubio stabilnost onog trenutka kada je pao ispod 37.500 dolara, rekao je direktor kripto berze Luno za azijsko-pacifičko tržište Vijay Ayyar, dodajući da se može očekivati dalji pad. On je rekao da ako bitcoin padne ispod 30.000 dolara, cijena će nastaviti da pada i dalje. Tada će biti izvjesno da će pasti na nivo od 25.000 dolara.

Stablecoin destabilizovan

Takođe, kripto investitori su bili zabrinuti tokom vikenda nakon što je decentralizovani stabilcoin TerraUSD nakratko izgubio vezu sa dolarom.

Stablecoin je digitalna valuta dizajnirana da svoju vreijdnost poveže sa stvarnim sredstvima. Izdavači stabilnih kovanica često vezuju svoje virtuelne valute sa drugim sredstvima koja se drže u rezervama. U ovom slučaju, TerraUSD ima za cilj da bude vezan za američki dolar.

Luna Foundation Guard, koja stoji iza TerraUSD-a, otkupljuje velike količine bitcoina u svojim rezervama.

Međutim, cijena TerraUSD-a je nakratko izmakla iz pariteta sa američkim dolarom tokom vikenda prije nego što se oporavila. Ovo je izazvalo strahove da bi Luna Foundation Guard mogla prodati bitcoin kako bi poduprla TerraUSD.

„Takođe, među tržištem kriptovaluta zavladala je nervoza nakon što je Terra stablecoin nakratko izgubio svoju vezu sa dolarom tokom vikenda“, rekao je Ayyar.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve