Petak, 24 Maja, 2024
Rubrika:

BeReal: Mreža za one koji vole istinu

BeReal želi da pokaže da su neki dani samo obični dani, da nije sve savršeno, jer nije. Iako tvrdimo da nam je to jasno, lako zaboravimo da su slike na društvenim mrežama uglavnom fantazija, pa se osjećamo loše što naša kuhinja ne blista na suncu

Iako mnogi tvrde da ih ne zanima kako drugi žive i šta rade, šta su doručkovali, a šta ručali, društvene mreže napreduju, pa smo od Myspace univerzuma stigli do TikTok videa. Šta je tu stvarno a šta nije svako može da zaključi samostalno, a jedna nova mreža tvrdi da u tome može da pomogne.

Ljude dakle interesuje šta drugi jedu i rade, gdje putuju, ali bi voljeli da fotografije budu bez filtera. Kreatori platforme BeReal tvrde da nude baš to i da svi mogu da vide šta prijatelji stvarno rade. Zvuči kao narušavanje granica, a zbog toga što to i jeste – korisnici se jednom dnevno pozivaju da okače fotografiju mjesta na kojem se u tom trenutku nalaze, a filtera i drugih pomagala nema u meniju. Korisnik ima dva minuta da postuje nešto, a kad vrijeme istekne svi BeReal prijatelji znaju da je zakasnio i da radi nešto što radije ne bi podijelio s drugima.

Prirodno je da čovek ponešto želi da sačuva samo za sebe, a pored toga je i bezbjedno, jer postoji na desetine razloga zašto nije dobro da svako zna gdje ste i šta radite. Izgleda da to ipak nije prepreka, budući da je BeReal tokom 2022. godine instaliralo oko 40 miliona korisnika. Dakle autentičnost je popularna, a to nije prvi put – odavno ljudi po blogovima priznaju sve i svašta.

Nije najjasnije zašto bi bilo ko želeo da zna gdje se neko nalazi baš u ovom trenutku – vrlo je vjerovatno da tako nastale fotografije nisu naročito zanimljive. BeReal bi valjda da bude drugačiji i da ohrabruje građane da dijele istinu o sebi i svom okruženju. I tačno je da bi u toj situaciji broj onih koji se stalno provode kao blesavi sigurno bio manji.

Većina na društvenim mrežama dijeli filtrirane verzije sebe, a svi bi da budu prihvaćeni onakvi kakvi stvarno jesu. Problem je u tome što svijet mora da vidi ko su i šta su da bi se to dogodilo. Ali ne na društvenim mrežama – možda dijeljenje fotografija u realnom vremenu nije najbolji način da se povežemo s drugima. Možda i jeste. BeReal želi da pokaže da su neki dani samo obični dani, da nije sve savršeno, jer nije. Iako tvrdimo da nam je to jasno, lako zaboravimo da su slike na društvenim mrežama uglavnom fantazija, pa se osjećamo loše što naša kuhinja ne blista na suncu. BeReal, ne blista nijedna.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve