Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Automobili i mašine uskoro dobijaju vještački mozak

"Vještačke sinapse do sada su postojale kao softver, ali mi sada pokušavamo da napravimo hardver, sličan neuronskoj mreži, za prenosivi sistem vještačke inteligencije"

Stručnjaci Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) rade na vještačkom mozgu od čipova, koji će raditi kao superkompjuter i moći će da bude ugrađivan u mašine, kao što su automobili. Njegovo testiranje je već počelo.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Minijaturni čip izrađen po ugledu na ljudski mozak, napravljen je od desetina hiljada memristora, električnih komponenata, koje oponašaju vještačke moždane sinapse, objavio je Science Daily.

Čip je već testiran i bio je u stanju da zapamti slike i reprodukuje ih, ali jasnije i preciznije nego drugi čipovi.

Rezultati testiranja su obećavajući kada je u pitanju pravljenje neuromorfnih uređaja, koji nalikuju ljudskom mozgu i obrađuju podatke po sličnom principu. Takvi uređaji mogli bi da budu veoma mali, a da pritom budu u stanju da obave složene računarske radnje poput superkompjutera.

-Vještačke sinapse do sada su postojale kao softver, ali mi sada pokušavamo da napravimo hardver, sličan neuronskoj mreži, za prenosivi sistem vještačke inteligencije – kaže profesor na MIT-u Jihvan Kim.

Takvi uređaji bi, na primjer, mogli da se ugrade u automobile, prepoznaju saobraćajne znake ili situaciju u saobraćaju, čak i bez povezivanja na internet. Tako bi jedna od glavnih prepreka, brza internet konekcija, bila otklonjena kada je u pitanju razvoj automobila bez vozača, objasnio je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve