Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

Austrija uvodi digitalni porez velikim internet kompanijama

Francusko-njemački prijedlog za uvođenjem evropskog digitalnog poreza propao je na sastanku evropskih ministara finansija u martu, budući da su zemlje poput Irske, Švedske i Danske uskratile svoju podršku

An illustration picture shows a Google logo with two one Euro coins, taken in Munich January 15, 2013. REUTERS/Michael Dalder (GERMANY – Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY) – RTR3CH3L
Njime se planira od 2020. godine oporezivati prihodi kompanija od internet oglašavanja i to po stopi od 5 posto. Taj porez plaćaće digitalne kompanije s globalnim godišnjim prihodima od najmanje 750 miliona eura, od čega najmanje 25 miliona eura ostvaruju u Austriji.

“Očekujem da će nam se pridružiti mnoge zemlje članice u oporezivanju internet divova. To je korak prema višem nivou pravednosti”, rekao je u srijedu austrijski kancelar Sebastian Kurz koji je predstavio zakon koji tek treba odobriti parlament.

Trenutno te kompanije plaćaju u prosjeku 0,8 posto poreza, prenosi SEEbiz.

Francusko-njemački prijedlog za uvođenjem evropskog digitalnog poreza propao je na sastanku evropskih ministara finansija u martu, budući da su zemlje poput Irske, Švedske i Danske uskratile svoju podršku. Plan je takođe uključivao limit od 750 miliona eura prihoda, no predložena porezna stopa bila je 3 odsto.

Kao dodatak porezu na internet oglašavanje, austrijska vlada planira uvesti i oporezivanje privatnog najma koji se nudi na platformama poput Airbnba. Platforme će morati poreznim vlastima dati podatke o transakcijama koje dogovore stanodavci te će biti odgovorne ako oni ne plaćaju porez.

IzvorKlix

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve