Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Asus predstavio seriju ROG Phone 8

Seriju ROG Phone 8 čine tri modela, a razlike među njima su uglavnom kozmetičke

Kompanija Asus je željela napraviti flagship i ujedno najbolji smartphone za gaming, a u tom projektu je nastala serija ROG Phone 8.

Seriju ROG Phone 8 čine tri modela, a razlike među njima su uglavnom kozmetičke.

ROG Phone 8 je tanji i lakši, njegova debljina iznosi 8,9 mm i težina 225 grama, dok je ROG Phone 7 težak 238 grama s debljinom od 10,3 mm. Rezultat toga je smanjenje kapaciteta baterije sa 500 mAh na 5.500 mAh, no optimizirani hardver je omogućio gotovo jednako trajanje baterije kao u slučaju prošlogodišnjeg modela.

Veličina ekrana je ostala ista i iznosi 6,78-inča, ali novi panel ima tanje ivice. Selfie kamera je ranije bila integrisana u gornju ivicu, no sada je smještena u rupičasti izrez. S druge strane, novi model je manji, visok je 163,8 i širok 76,8 mm, dok je prethodni imao visinu od 173 i širinu od 77 mm.

Frekvencija osvježavanja je ostala ista i iznosi 165Hz, ali je riječ o LTPO panelu tako da se može prebaciti na varijabilnu frekvenciju osvježavanja između 1 i 120Hz. Maksimalna svjetlina je povećana na 2.500 nita.

Asus promoviše ROG Phone 8 kao svoj prvi mobilni telefon otporan na vodu jer sada ima IP68 certifikat za razliku od prethodnika koji je posjedova IP54. Gaming mobiteli prioritiziraju hlađenje, što znači malu ili nikakvu otpornost na vodu. ROG Phone 7 Pro je imao AeroActive Portal, koji je omogućavao konvektivno hlađenje, dok serija 8 umjesto toga koristi konduktivno hlađenje. To se obavlja pomoću bakrenog bloka koji prolazi kroz matičnu ploču i dodiruje stražnji panel, odakle se toplota eliminiše u vazdih ili još bolje, na novi AeroActive Cooler C. On je za 29 posto manji po zapremini i 10 posto lakši, tako da je lako prenosiv. Kao hladnjak, ima veću kontaktnu površinu (2,6x), ventilator se okreće brže (1,1x), a veća je i termička efikasnost (1,2x), što doprinosi mnogo boljem hlađenju.

Uređaj pokreće Snapdragon 8 Gen 3 procesor koji se može upariti sa do 24 GB LPDDR5X RAM-a i do 1 TB UFS 4.0 interne memorije. Osnovna konfiguracija je 12/256 GB, a sredna 16/256 GB.

ROG Phone 8 podržava 15W Qi punjenje, tako da se može puniti na aerodromima i u barovima bez potrebe za korištenjem utičnice. Ako se koristi žičano punjenje, telefon podržava 65W HyperCharge tehnologiju te se napuni od 0 do 100 posto za 39 minuta.

Glavna kamera od 50 MP, odnosno 1/1.56” Sony IMX890 senzor, posjeduje 6-osni Hybrid Gimbal Stabilizer 3.0, koji u kombinaciji sa softverom omogućava korištenje Super HyperSteady Video moda. Nazad je i ultraširoka kamera od 13 MP (120 stepeni).

Novost su 3x telephoto sočiva s kamerom od 32 MP, koja ima optičku stabilizaciju. Nakon 3x zumiranja postoji 10x Hyper Clarity AI zumiranje i digitalni zum do 30x. Super noćni režim je dostupan za fotografisanje u mraku.

Ipak, treba imati na umu da će u nekim regijama ROG Phone 8 imati macro umjesto telephoto kamere, dok će modeli ROG Phone 8 Pro i ROG Phone 8 Pro Edition posjedovati telephoto kamere na svim tržištima. Nova prednja kamera ima 32 MP senzor koji je prema zadanim postavkama smanjen na 8 MP (1.4µm binning). Posjeduje i šira sočiva od 90 stepeni (prethodno 73 stepena), što ga čini boljim za grupne fotografije.

Asus koristi AI da pomogne gamerima u njihovim igrama i omogući im funkcije kao što su Auto Pick Up, Fast Forward, Running Lock i Auto press-to-escape.

ROG Phone 8 podržava Microsoft Phone Link, što uključuje streaming aplikacije i screen mirroring, a omogućena je i funkcija drag & drop za fajlove, kao i copy & paste funkcija između mobilnog telefona i PC-ja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve