Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Apple će zbog EU zakona olakšati prelazak korisnika na Android

Apple će morati da ponudi jednostavniji način da korisnici prebace svoje podatke s iPhonea na uređaj s Androidom i to do jeseni 2025. godine

Novi zakon u Evropskoj uniji pod nazivom Digital Markets Act (DMA) nastavlja da pružava niz olakšica korisnicima, barem onima koji su željeli da kompanija bude “otvorenija” i manje restriktivna u odnosu na ono što žele uraditi na svojim mobilnim uređajima.

Zakon DMA je ranije prisilio Apple da dozvoli korištenje prodavnica aplikacija treće strane na iOS-u, da browseri mogu koristiti vlastiti rendering engine te da su korisnicima dostupni i alternativni sistemi plaćanja za aplikacije, no čini se da to nije sve. Apple sada radi na načinu koji će korisnicima olakšati prelazak s iPhonea na telefon s operativnim sistemom Android.

Apple će morati da ponudi jednostavniji način da korisnici prebace svoje podatke s iPhonea na uređaj s Androidom i to do jeseni 2025. godine. Pored toga, moraće postojati način za transfer podataka između browsera na istom iOS uređaju, što će postati moguće do kraja ove ili početka sljedeće godine. Do marta 2025. će u EU biti moguće promijeniti glavnu aplikaciju za navigaciju.

Takođe, korisnici će moći u potpunosti izbrisati browser Safari ukoliko preferiraju drugi browser te im Appleov ne bude potreban. Ova opcija će biti dostupna do kraja tekuće godine.

No, sve ove mogućnosti će biti na raspolaganju korisnicima u Evropskoj uniji gdje je na snazi pomenuti DMA zakon, međutim, ukoliko korisnik duže boravi izvan ovog bloka, prodavnice aplikacija treće strane neće funkcionisati.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve