Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Amazon uspješno lansirao svoj prvi internet satelit

Očekuje se da će kompanija lansirati serijske satelite u prvoj polovini 2024. godine i započeti beta testiranje sa nekim korisnicima do kraja naredne godine

Raketa Atlas V kompanije ULA uspješno je ponijela prva dva prototipa satelita projekta Kuiper u nisku Zemljinu orbitu.

Prema izvještaju kompanije United Launch Alliance (ULA), Amazon-ovo prvo lansiranje satelita bilo je uspješno. Raketa Atlas V, ponijela je prva dva satelita projekta Kuiper u nisku Zemljinu orbitu. Misija, nazvana Protoflight, lansirana je sa baze Kejp Kanaveral na Floridi.

Amazon već neko vrijeme radi na razvoju projekta Kuiper. Taj projekat predstavlja inicijativu za internet satelit sličnoj Starlink-u. Kompanija je planirala da lansira prototipe još krajem prošle godine.

Kompanija vidi Protoflight kao ključnu priliku za učenje. Misija će joj pružiti mogućnost da zabilježi podatke iz svemira i doda ih saznanjima iz laboratorijskih i terenskih testova. Amazon očekuje da će dobiti više informacija o tome kako će mreža funkcionisati na Zemlji i u svemiru. Ovo je takođe testiranje satelitske obrade, lansiranja i operacija tokom same misije sa satelitima. Nakon završetka misije, Amazon će usmjeriti oba satelita na putanju koja će ih dovesti nazad ka Zemljinom površini i oni će se spaliti u atmosferi prilikom ponovnog ulaska.

“Obavili smo obimna ispitivanja u našoj laboratoriji i imamo visok stepen povjerenja u dizajn naših satelita, ali nema zamjene za testiranje u orbiti”, rekao je Rajeev Badyal, potpredsjednik projekta Kuiper. “Ovo je prvi put da Amazon šalje satelite u svemir. Naučićemo mnogo bez obzira na to kako se misija odvija.”

Amazon navodi da je cilj projekta Kuiper da ponuditi brz i pristupačan širokopojasni internet nepokrivenim i nedovoljno pokrivenim zajednicama širom svijeta. Plan je da razmjesti više od 3.200 satelita u narednih šest godina nakon što je kompanija dobila odobrenje od FCC-a. Prototipi KuiperSat-1 i KuiperSat-2 su prve iteracije. Očekuje se da će kompanija lansirati serijske satelite u prvoj polovini 2024. godine i započeti beta testiranje sa nekim korisnicima do kraja naredne godine.

IzvorPCPRESS

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve